Za vinograde će se tek videti, ali se višnji u topolskom kraju ne piše dobro

Proizvođači višanja u Topoli u dilemi da li da beru ovogodišnji rod. Sporni i otkup i cena. Tu je pod voćem oko 6.5000 hektara, od čije proivodnje živi većina stanovnika. Ova godina loše im je počela. Oblačinska višnja izdržala je i kišu i grad, ali ne i nisku otkupnu cenu i otkup koji je gotovo stao.

U zasadima porodice Nikodijević 850 stabala višnje. Gajili su je 25  godina, sada je seku. Mali deo roda prodali su po 45 dinara, sada je cena duplo niža, otkup je stao.

Ana Nikodijević iz Ovsišta pokušaće veći deo ove višnje koju seku da preradi i napravi finalni ili polufinalni proizvod. Ostatak će ili propasti, ili će ga podeliti svima koji to žele, besplato! 

 Za razliku od Ane, Milan Nikolić nije ni počeo berbu na svojim plantažama. Kaže da za cenu od 25 dinara po kilogramu nema računicu.

" Ne mogu da se uklopim ni za radnu snagu koju treba da platim, a kamoli za neku drugu matematiku. Realna cena, da bi mogao proizvođač da očekuje neku minimalnu zaradu, je oko 70 dinara. Proizvođaču bi tada ostalo 10 dinara, kad plati radnu snagu i ostalo," računa Milan.

Berači u topolskom kraju za kilogram ubranih višanja naplaćuju 25 dinara. Tolika je i  otkupna cena. Da bi uštedeli bar na radnoj snazi, mnogi su se odlučili za mašinsku berbu. Miodrag Nikolić iz Božurnje kaže da će zahvaljujući tome predati višnju, inače ne bi imao kome da je preda.

Iako je kalendarski berba pri kraju, topolski višnjici, po svemu sudeći, ostaće puni roda, a mnoge porodice bez očekivanog prihoda. Otkupljivači i hladnjačari u tom kraju kažu da je oblačinska višnja lošeg kvaliteta sa malom količinom šećera i suve materije,  i ne zadovoljava standarde inostranog tržišta. Za izvoz, tvrde, sada ide samo konzumna višnja i to u ograničenim količinama - na tržišta Rusije, Poljske i Rumunije.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво