Stručnjaci: Virus nije oslabio, situacija u Srbiji ozbiljna i teška

Imunolog Dušan Popadić izjavio je da je prema svim pokazateljima epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno ozbiljna i teška, da virus nije oslabio u odnosu na to kakav je bio u martu, kao i da i dalje ima veliki broj srednje teških i teških slučajeva, zbog čega se ne savetuje namerno izlaganje virusu radi sticanja imuniteta.
Stručnjaci: Virus nije oslabio, situacija u Srbiji ozbiljna i teška
Foto: Pixabay
Popadić, šef Katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu izjavio je za B92 da virus korona nije slabiji nego pre nekoliko meseci, mada verovatno mutira.
 
Dokaz za to su različiti sojevi virusa u raznim delovima Evrope i sveta, ali još uvek nije otkrivena nijedna mutacija koja bi smanjila virulenciju tj. sposobnost virusa da šteti ljudskom organizmu.
 
"Previše je rano razmišljati da će se nekom srećom desiti takva mutacija koja bi smanjila virulenciju virusa i koja bi mogla da ga učini takvim da bismo mogli da se inficiramo i napravimo virusni odgovor. Treba imati na umu da nema jasnih dokaza da je virus bilo gde oslabio, a pogotovo ne u našoj zemlji i u Beogradu", kazao je Popadić.
 
Popadić je na pitanje da li je moguće da se neko ko je preležao KOVID-19 može ponovo zaraziti rekao da su takve informacije došle zato što je "tehnički moguće da neko ima pozitivan test na korona virus, a da nije zaražen, kao i da je tehnički moguće da je zaražen, a da se nije razboleo", odnosno da može da se zarazi neko ko misli da je preležao korona virus, iako u stvari nije.
 
On je rekao da nije za to da se radi uspostavljanja kolektivnog imniteta ubrza "prokužavanje" stanovništva korona virusom.
 
Doktor iz Tutina: Najgora stvar je što epidemiju više ne držimo pod kontrolom
 
Najgora stvar je što mi više ovu epidemiju ne držimo pod kontrolom, izjavio je načelnik higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Tutinu Mithat Eminović.
 
"Svakodnevne probleme sa nedostatkom opreme rešavamo u hodu, ali ono što ne možemo da povratimo su ljudski životi i možda neki trajniji poremećaji zdravlja među ljudima koji su bili inficirani koronom. Do svega toga smo došli zbog sistemskih poremećaja", ocenio je Eminović u izjavi za Danas.
 
Na pitanje da li zna koliko je ljudi iz Tutina inficirano korona virusom i koliko ih je umrlo, on je odgovorio da takvi podaci ne postoje.
 
"Ne znam šta se desilo, ali mi smo jednostavno eliminisani iz procedure. Na osnovu onoga što vidimo jasno je da je veliki procenat stanovnika oboleo", ukazao je Eminović.
 
On je naveo da je Domu zdravlja u Tutinu dosta osoblja obolelo, a oni koji rade su premoreni, kao i da zaštitne opreme imaju dovoljno.
 
"Ono što nam treba je digitalni mobilni rendgen aparat. Mi imamo jedan rendgen u ustanovi, koji je dotrajao i koji se koristi i za kovid i ne-kovid pacijente i na kome se dnevno uradi 60-70 radiografija. Takođe, pulsni oksimetri, razni toplomeri su nam potrebni", precizirao je Eminović.
 
Janković: Zdravstveni sistem u opasnosti, mere ključne
 
Opet se nalazimo u situaciji kad imamo uzlaznu epidemijsku krivu, porast broja novoobolelih i zdravstveni sistem je ponovo u opasnosti, kaže imunolog Srđa Janković i dodaje da će se kroz nekoliko dana videti prvi rezultati pojačanih preventivnih mera.
 
On je za TV Prva istakao da očekuje da će kroz nekoliko nedelja biti povoljna epidemiološka situacija, ali i podsetio da to zavisi u najvećoj meri od discipline građana.
 
"Nadamo se da ćemo za nekoliko dana videti prve rezultate mera, da ne dođe do još većeg ubrzavanja prenosa zaraze. I nadam se da ćemo za nekoliko nedelja imati povoljnu epidemiološku situaciju, ali mere moraju da budu dosledno sprovedene i efikasne", ukazao je imunolog.
 
Podvukao je da se usporavanjem širenja infekcije smanjuje preopterećenje sistema, ali i da je i sada suština u održavanju fizičke distance, zaštite, pre svega maskom, tamo gde su neizbežni kontakti, kao i redovna dezinfekcija ruku i izbegavanje okupljanja i bliskih kontakata.
 
Janković je ponovio i da ne znači da osoba koja ne spada u rizične grupe, ne može da oboli od kovida-19.
 
"Potpuno zdrava i mlada osoba može da ima neke faktore predispozicije na težu kliničku sliku ili opasniju infekciju koji nisu odmah vidljivi", naveo je Janković.
 
Na pitanje da samo skener pluća daje pravu sliku o stanju pacijenta, Janković kaže da u nekim slučajevima testovi mogu da budu lažno negativni, na kraju bolesti ili u njenom punom jeku, kada je virus već sišao u pluća, te da u takvoj situaciji skener ukazuje na karakteristične promene na plućima i daje informacije da li je kovid prisutan. Ukazao je da skup više parametara daje pravi pregled stanja.
 
"Kombinacija laboratorijskih, kliničkih, epidemioloških parametara daje nam najpouzdaniji put ka dijagnozi", rekao je Janković.
  • uoueaye

    04.07.2020 17:25
    @slobodan 04.07.2020 • 10:04
    u se i u svoje .....
    "..ako ne može sex može masturbacija--"

    ja sam ovo drugo radio i pre korone :)
  • slobodan

    04.07.2020 10:04
    u se i u svoje .....

    rekao ovaj rekao onaj....ma zaj.. i te priče , drži odstojanje ,peri ruke, masku nosi u zatvorenom neproverenom prostorujedi zdravo,budi fizički aktivan,ako ne može sex može masturbacija--redovno makar sedmićno, izbegavati tv program osim sporta ,prirode i naravno kuvanja, po želji internet ali ne više od sat-dva dnevno...
    ne bacaj pare na jednokratne maske..koristi pamučne višeslojne --5-6 komada -peri na 90 c i peglaj..uštedićeš pare. SRETNO--bližnje čuvaj..
    I virus je dar od boga---ima neku svrhu!!
    *
  • Gde

    04.07.2020 08:45
    Si bio
    Do sada?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.