Studenti UNS-a dali rok od tri dana za ispunjenje zahteva 1Protest studenata u Novom Sadu Foto: Danas

Protest studenata održan je danas u Novom Sadu. Studenti su se okupili kako bi izneli svoje zahteve i pružili podršku kolegama sa Beogradskog univerziteta.

Oni traže da „bez obzira na sve i bez kompromisa“, studenti ostanu u svojim domovima, te ukidanje ekonomske cene za boravak u domu.

Takođe, zahteva se obezbeđivanje besplatnih testova na COVID-19 svim korisnicima studentskih domova kao i besplatno lečenje u slučaju da je neko zaražen.

Jedan od zahteva je i obezbeđivanje dodatnih ispitnih rokova studentima koji su oboleli od korona virusa i koji nisu mogli zbog toga da izađu u redovnim rokovima, kao i ukidanje školarine samofinansirajućim studentima sledeće školske godine.

Na skupu je najavljena i radikalizacija protesta, ukoliko se zahtevi na ispune u roku od tri dana.

– Ono što mi želimo jesu naša prava. Mi ne želimo da čekamo, ne želimo kompromise i ne želimo lažna obećanja. Setite se marta meseca kada su rekli da neće biti zatvaranja studentskih domova. Šta je bilo posle dva dana? Zatvorili su ih, zatvorili su iste, i nismo mogli da pokupimo svoje stvari. Da li oni imaju bilo kakav kredibilitet da nam nešto govore? – poručili su organizatori protesta na početku skupa.

– Ovde sam kako bih podržala ne samo kolege iz Beograda, već kako bih se izborila za svoja prava. Studentkinja sam Filozofskog fakulteta, i već pet godina živim u studentskom domu „Slobodan Bajić“. Svake godine moramo da se iselimo iz doma zato što naš dom i pojedini domovi u Novom Sadu izdaju sobe gostima, tj. ljudima iz inostranstva kojima je potreban smeštaj. Ove godine bez obzira na ovu situaciju i obaveze na fakultetu, smo prinuđeni da napustimo domove do 15. jula i da plaćamo ekonomsku cenu od 350 dinara po danu. Neke kolege imaju ispite do početka avgusta, što znači da za tri nedelje treba da izdvoje oko 7.000 dinara – kaže za Danas Nevena Stanisavljević, studentkinja i korisnica usluga studentskih domova novosadskog Univerziteta.

Demonstranti su se okupili oko 6 časova na platou ispred studentskog doma „Slodan Bajić“, a nakon obraćanja organizatora krenuli su u protestnu šetnju do zgrade Vlade Vojvodine, gde su zahtevi ponovo pročitani.

Skup, na kojem je učestvovalo nekoliko stotina studenata, usledio je nakon jučerašnjeg skupa u Beogradu, gde su izneti slični zahtevi. Novosadski studenti su kraći skup organizovali i juče. Protest je organizovala Omladinska studenska akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari