Institut za javno zdravlje dao nekoliko preporuka u borbi protiv korone

Institut za javno zdravlje Vojvodine izdao je nekoliko saopštenja o preporukama za osobe pozitivne na kovid-19, kao i o testiranju i preporučenim merama za bazene i o ventilaciji prostorija.
Institut za javno zdravlje dao nekoliko preporuka u borbi protiv korone
Foto: 021.rs

U saopštenju se navodi da su u skladu sa Odlukom Kriznog štaba Srbije i dalje na snazi preporuke da osobe kod kojih je PCR testom dokazano prisustvo virusa SARS-COV-2, idu u kućnu izolaciju na 14 dana.

"U slučaju pogoršanja simptoma, pacijente pregleda lekar primarne zdravstvene zaštite u COVID ambulanti Doma zdravlja. Nakon pregleda kod izabranog lekara, zavisno od rezultata pregleda i kliničkog stanja pacijenta, oboleli se upućuje ili na kućnu izolaciju ili na viši nivo zdravstvene zaštite. Kontrolno, besplatno testiranje obolelih, vrši se 14 dana nakon potvrde infekcije kod kuće pacijenta, kada izlazi ekipa na teren", navodi Institut.

Dodaju da je preporuka za osobe koje su kontakti, a zdrave su, da idu u kućnu samoizolaciju u trajanju od 14 dana i da se oni ne testiraju na novi virus korona. U slučaju pojave simptoma javljaju se lekaru primarne zdravstvene zaštite u COVID ambulantu Doma zdravlja, koji, kako navode na Institutu, "poštujući algoritam testiranja" donosi odluku o testiranju ili netestiranju ili upućivanju pacijenta na viši nivo zdravstvene zaštite.

Iz Instituta su saopštili i da će se testiranje na Covid-19 za putnike obaviti i za vikend, 4. i 5. jula, u periodu od 7 do 10 časova u trijažnoj prostoriji u dvorištu Instituta (ulaz iz Ulice Ruđera Boškovića). Ovo su testiranja koja se plaćaju 6.000 i namenjena su samo putnicima u inostranstvo. 

Institut navodi i da će se od ponedeljka 6. jula obavljati zakazivanje testiranja putnika na Covid19. Zakazivanje se obavlja, za naredni dan, u terminu od 10 do 13 časova, na telefon 064/81-02-466. Prilikom zakazivanja neophodno je ostaviti ime, prezime i broj pasoša i jedna osoba može maksimalno zakazati testiranje za pet osoba. Broj testiranja na dnevnom nivou je ograničen (trenutno je maksimalan, 100 osoba) i može se smanjiti u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije.

Prilikom dolaska na testiranje neophodno je poneti uplatnicu, pasoš i neki dokaz o putovanju (potvrdu o rezervaciji hotela ili vaučer turističke agencije; pozivno pismo privatnog ili pravnog lica u inostranstvu; putno osiguranje; prevoznu kartu; druge dokaze, pozive ili potvrde u pogledu svrhe putovanja).

U dva posebna saopštenja Institut je dao preporuke o radu otvorenih bazena i provetravanju. Za bazene se uglavnom predviđa distanca od dva metra i u bazenu i na otvorenom, dezinfekcija prostora i druge mere, preporuke Instituta se mogu preuzeti OVDE, dok se preporuke šta treba preduzeti na provetravanju u zatvorenim prostorijama mogu preuzeti OVDE.

  • Doktor medicine

    04.07.2020 21:27
    Ima tu dosta mana
    U svim merama ima i kontraefekta.



    Znate vand stanje i policijski čas neće oterati virus samo će ga neznatno zaustaviti a kada se ukine vand stanje kreće virus da se širi.
  • The German

    04.07.2020 19:02
    Kako mislite da obezbedite distancu u ta dva jadna javna bazena Novog Sada koji su uvek bili krcati? Bolje da ste bili realni i zabranili sva javna kupalista, ali dzabe, vi se i svoje senke bojite.
  • LIMAN2

    04.07.2020 10:58
    260 000 TESTOVA
    A,samo 2 000 000 SNSovaca!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti