Pooštrene mere na granici Hrvatske i Slovenije

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je da Slovenija od ponoći Hrvatsku spušta sa "zelene" na "žutu listu" epidemiološki manje sigurnih država, čime se zaoštrava kontrola pri ulasku u Sloveniju.
Pooštrene mere na granici Hrvatske i Slovenije
Foto: Pixabay
Kako je rekao, to je učinjeno zbog pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj, ali u prvom redu zbog slovenačkih državljana ili onih sa stalnim prebivalištem u Sloveniji koji su lagali slovenačkim službenim telima prilikom povratka u Sloveniju.
 
"Svaki prelaz neke države sa 'zelene' na 'žutu' listu i obrnuto vezan je uz konkretno epidemiološko stanje", rekao je Hojs, dodavši da je Hrvatska već prešla kriterijum od 10 novih zaraza na 100.000 stanovnika dnevno u razdoblju 14 dana.
 
Za tranzit preko Slovenije bez zaustavljanja oni koji dolaze iz destinacija sa "žute" liste u pravilu treba sa imaju kovid-19 negativan rezultat testa, i to ne stariji od 36 sati. Za putnike koji stižu iz zemalja sa "crvene liste" obvezan je karantin.
 
Režim je pooštren prvenstveno zato što su neki državljani Slovenije pre prolaska kroz Hrvatsku boravili u Srbiji, BiH, na Kosovu ili nekoj drugoj državi sa "crvene liste" epidemiološki vrlo rizičnih država, a to nisu prijavljivali kako bi izbegli obvezujući 14-dnevni karantin i tako su doveli do novih zaraza u Sloveniji, gde se poslednje sedmice dnevno beleži dvocifreni broj infekcija.
 
Posledica toga biće izmenjen režim za nosioce slovenačkih dokumenata koji od ponoći između petka i subote, ako im to zatraži granična policija, kada iz Hrvatske dolaze na slovenačku granicu, na graničnom prelazu dokumentima ili računima moraju dokazati da su boravili u Hrvatskoj, a ne na drugim destinacijama.
 
Za one koji su boravili u državama s "crvene liste" biće otvorena samo četiri granična prelaza, gde će im se izdavati rešenja o obaveznom dvonedeljnom karantinu koja odmah stupaju na snagu.
 
Ministar Hojs je naveo i da će policija i na ostalim graničnim prelazima s Hrvatskom proveravati istinitost dokumentacije o boravku u Hrvatskoj, i ako posumnja u njihovu verodostojnost, a imaće diskreciono pravo da takve putnike uputi na jedan od četiri prilaza za one kojima se određuje karantin.
 
Kazna za kršenje propisa o karantinu je 400 do 600 evra, a u slučaju da se utvrdi da je na taj način došlo do širenja zaraze na druge osobe, za takve ljude postoji i krivična, upozorio je Hojs.
  • Stjepan

    05.08.2020 19:14
    Informacija
    Da lì hrvatski državljanin sa stalnim boravkom u Italiji može bez karantene ući u Hrvatsku i vratiti se u Italiju ...u tjedan dana ????
  • Denis

    18.07.2020 21:52
    Može li neko da mi kaze sa srpskim pasošem i.njemackom vizom , može li se kroz sloveniju putovati
  • Zlata Vida

    09.07.2020 09:43
    Tomšičeva 1 Lendava 9220
    V Hrvatskoj tačno (Martin na muri) imam zubara da li se more iz Lendave samo kod zubara?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet