Vesti

0

Kisić Tepavčević: Svi su se nadali da će visoke temperature da unište virus

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Kisić Tepavčević: Svi su se nadali da će visoke temperature da unište virus

Izvor: Foto: prtscr

"To da nam vremenski uslovi sami po sebi učine da nestane virus, nije se dogodilo i verovatno se neće dogoditi nikada", rekla je Tepavčević u emisiji Oko, Radio televizije Srbije.

Prema njenim rečima, "kada je došlo do popuštanja mera za to su itekako postojali epidemioški indikatori koji su ukazivali na pad aktivnosti virusa u našoj populaciji".

"Ali, sad vidimo na nivu čitavog sveta porast aktivnosti virusa, nije postao više agresivan samo se čitava populacija na zemlji, u ovom delu hemisvere gde je leto, opustila iako su svi neprestano govorili - virus je tu treba da se poštuju opšte mere prevencije", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je "verovatno dobar deo čovečanstva očekivao da će toplo vreme da učini nešto samo po sebi", ali je na svima da budu oprezniji.

"Moramo da se ponašamo tako da ne dozvolimo da se virus u nama umnožava i dalje prenosi, jer koliko god opstao u spoljašnoj sredini, on jedino u nama može da se umnožava i jedno mu mi predstavljamo plodno tlo za opstanak".

Kako je istakla, "apsolutno je poznato da su nošenje maski, distanca, pranje ruku itekako efikasne mere".

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojićić je rekao da je u "takvim stvarima, koje na prvi pogled izgledaju sitne, u stvari rešenje situacije".

Pominjući mere koje je uveo Beograd, on je naveo da na njima treba insistirati i da će na taj način uspeti da se stavi pod bolju kontrolu epidemija tako da neće biti potrebe za drastičnijim merama.

"Ako bude potrebno definisaće se i te mere, Grad Beograd je spreman da ih sprovede u delo. Pominjalo se zatvaranje centralnih gradskih opština, zatvaranje celokupnog Grada", rekao je Radojićić, navodeći da je teorijski to jedna od mogućih mera ako se u nekom trenutku proceni da je tako nešto potrebno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR