U bolnici u Kruševcu oko 50 pacijenata pod sumnjom na kovid 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

U kruševačkoj bolnici trenutno je na lečenju oko 50 pacijenata iz Rasinskog okruga koji imaju simptome korona virusa, dnevno se do dvoje ljudi šalje na lečenje u kliničke centre, a od tog virusa obolelo i šestoro medicinara, rečeno je Beti u toj ustanovi.

Direktorka kruševačke Bolnice Vesna Stević Gajić rekla je agenciji Beta da je trenutna epidemiološka situacija u Kruševcu pod kontrolom, da je medju 50-tak pacijenata kod kojih se sumnja na koronu, osmoro sa potvrdjenim virusom, dok su ostali negativni ili čekaju rezultate.

„Bez obzira na rezultat sve pacijente sa simptomima kovid infekcije mi tako tretiramo i lečimo, a među sadašnjim pacijentima polovina je iz Brusa“, rekla je ona.

Od šestoro obolelih medicinara četvoro je sa lakšim simptomima i u kućnoj su izolaciji, jedna medicinska sestra je u bolnici dok je doktor pulmolog prebačen u Kragujevac.

Direktorka je potvrdila da je četvoro lekara iz Kruševca, dva anesteziologa i po jedan internista i specijalizant, upućeno na ispomoć u Novi Pazar, a infektolog u Niš.

Uverava da u Kruševcu ima dovoljno lekara koji su ostali da brinu o pacijentima navodeći da su u tu bolnicu došla dva pneumoftiziologa, po jedan iz Brusa i Trstenika, te da je na neodređeno ili na zamenu primljeno 11 mladih lekara koji će pre svega raditi sa kovid pacijentima.

Bolnica, kazala je ona, ima dovoljno zaštitne opreme, potrebnih testova i lekova, a spremna je i da, ukoliko bude potrebno, duplo poveća broj postelja za kovid pacijente.

U kruševačkom Štabu za vanredne situacije u odgovoru Beti o eventualnom ponovnom aktiviranju privremene kovid bolnice koja je radila u Hali sportova, navode da je to u nadležnosti Ministarstva zdravlja te da za sada nema naloga za tako nešto pošto je stanje u Kruševcu stabilno.

Konkretan odgovor na pitanje da ocene trenutnu epidemiološku situaciju u Kruševcu, medjutim, ne daju već navode da je prema podacima Zavoda za javno zdravlje, za dan broj potvrdjenih slučajeva korone u Kruševcu i Aleksandrovcu povećan za po jedan, u Brusu za tri, dok u ostalim opštinama Rasinskog okruga nije bilo novih slučajeva.

Prethodni podaci, ipak, pokazuju da je za dve nedelje broj potvrđenih slučajeva korone u Kruševcu povećan za 31, a u Okrugu za 72.

Taj virus je do sada u Rasinskom okrugu potvrdjen kod 473 pacijenta, od kojih je iz Kruševca 311, iz Aleksandrovca 61, Brusa 55, Varvarina 27, Ćićevca 10 i Trstenika devet. Do sada su izlečena 354 pacijenta.

Od početka epidemije na analizu je poslato 5.565 uzoraka, od čega u prethodna 24 sata 103 uzorka, a dan pre toga 61.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari