Dostupni linkovi

Određen pritvor za sedmoro uhapšenih u aferi 'Jovanjica'


Viši sud u Beogradu
Viši sud u Beogradu

Specijalni sud u Beogradu odredio je u petak pritvor do tri meseca za sedam okrivljenih u nastavku istrage privrednog društva "Jovanjica", koji su uhapšeni u sredu zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprava, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Specijalnom sudu u Beogradu.

Većinskom vlasniku "Jovanjice" Predragu Koluviji i osmorici ljudi koji su uhapšeni u novembru 2019. godine, Specijalni sud je prethodno produžio pritvor za još 60 dana.

Na rešenje koje je doneo sudija za prethodni postupak, okrivljeni i njihovi branioci imaju pravo da žalbe, rekla je za RSE portparolka suda Tatjana Tešić.

Među uhapšenima je i pet pripadnika državnih organa, saopšteno je ranije iz Tužilaštva.

Specijalni sud u Beogradu je 10. juna potvrdio optužnicu protiv Predraga Koluvije, većinskog vlasnika poljoprivrednog dobra "Jovanjica", kao i protiv još devet osoba, zbog sumnje da su na tom imanju uzgajali marihuanu.

Iz tog suda je saopšteno da je optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal vanpretresno veće potvrdilo jer smatra da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka pružaju osnov za opravdanu sumnju da su okrivljeni izvršili radnje opisane u optužnici.

Koluvija i ostali optuženi u pritvoru su od hapšenja, 14 novembra 2019. godine.

Nakon hapšenja je saopšteno da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) po nalogu tužilaštva ušli na poljoprivredno dobro "Jovanjica" u blizini Stare Pazove i tamo pronašli ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima.

Zaplenjeno je 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.651 stabljika te opojne droge u sirovom stanju. Težine gotovo četiri tone.

XS
SM
MD
LG