Krkobabić: Dok je zadruga i zadrugara Srbija ne treba da brine 1Milan Krkobabić Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Кrkobabić uputio je danas čestitku zadrugama i zadrugarima povodom 4. jula, Međunarodnog dana zadruga, i poručio da, dok je njih, „Srbija ne treba da brine“.

„Verujte u zadružni sistem jer zadruge, uz poštovanje principa neutralnosti prema kome su ravnopravni svi bez razlike na nacionalnost, pol, boju kože i veroispovest, imaju odgovore na sve aktuelne ekonomske i bezbednosne izazove“, rekao je Krkobabić.

On je istakao da zadruge u Srbiji nisu prestale da rade ni u vreme pandemije virusa korone i da ni u jednoj od njih nije zabeleženo žarište Кovida 19.

„Posebno mi je drago što se u Srbiji u protekle tri godine u okviru akcije 500 zadruga u 500 sela vratio duh zadrugarstva i poverenje u udruživanje, o čemu svedoče 722 novoformirane zadruge. Zadružni sistem Srbije iz dana u dan je sve jači, jer smo proces gašenja zadruga preokrenuli u novu nadu i šansu za ekonomsku egzistenciju više desetina hiljada domaćinstava“, kazao je Krkobabić.

Naveo da sada u Srbiji ima oko 35.000 zadrugara i više od 100.000 kooperanata. Registrovano je oko 4.500 zadruga, od čega su 2.500 aktivne, a 2.000 poljoprivredne.

„To je veliki potencijal koji može da bude snažna poluga ekonomskog razvoja, pre svega sela Srbije“, ocenio je Krkobabić i dodao da zadruge i zadrugari danas čine veoma jak svetski ekonomski sistem koji okuplja oko milijardu ljudi i 280 miliona zaposlenih u svim sferama privrednih aktivnosti: poljoprivredi, trgovini, zanatstvu, uslugama…

On je podsetio da je Srbija bila jedan od 12 osnivača Međunarodnog zadružnog saveza, u Londonu 1895. godine.

Prva zadruga na u Srbiji osnovana je u Bačkom Petrovcu 1846. godine i bila je treća zadruga u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari