03. jul  2020. 15.41  →  19.37 | Izvor: RTV (Milana Kvrgić)

Stanari dela Rakovca muče muku sa neasfaltiranim i neosvetljenim putem, nepostojanjem kanti za otpad…

RAKOVAC -

Stanovnici ulice Jorgovana u Rakovcu godinama unazad imaju problem sa nerešavanjem osnovnih komunalnih problema. Udruženim snagama sve kuće u toj ulici su tri puta podnosile molbe nadležnima, međutim konkretnog odgovora i dalje nema.

video icon

Sava, Nađa i Dragan imaju kuće u ulici Jorgovana na početku Starog Rakovca i, kako kažu, najveći problem im je neasfaltiran i neosvetljen put dužine od 150 metara, ali i nepostojanje bilo kakvih kanti za otpad.

"Pre jedno 20 dana i više dana ja sam otkinuo branik na pasatu, to me je koštalo 300 evra u krivini ovde, bar da nam betoniraju i afaltiraju te uzbrdice koje su jako opasne za vožnju. Ja na kuću koja ima 58 kvadrata ovde plaćam preko četiri hiljade godišnji porez, a u Kikindi na 160 plaćam tri hiljade", kaže Sava Momčilov, koji inače živi u Kikindi, ali ima kuću u ulici Jorgovana i dodaje da bi živeo i u Rakovcu kada bi ima osnovne uslove za život.

"Posle kiše to je veliki problem doći kod mene, svi moji prijatelji drugarice i prijatelji iz Moskve kažu: "Užas! Užas! Kako možeš?" Ja sam čak pre pet dana probušila gumu na ovom autu", dodaje Nađa Gutova koja se zbog lepote prirode doselila u taj deo Vojvodine i ističe da nije očekivala da će imati takvih komunalnih problema.

"U današnjoj eri civilizacije mi ne možemo da imamo u jednoj ulici gde noć kad padne ko u rogu. Smeće, ja sam njih zvao sto puta, oni nam naplaćuju a ne odnose ga, ne dolaze tu", zaključuje Novosađanin Dragan Tankosić koji, takođe, ima kuću u ovoj ulici i jedan je od glavnih pokretača njenog uređenja.

Stanovnici 10-ak kuća te ulice su u oktobru 2012. prvi put podneli molbu Javnom komunalnom preduzeću "Građevinsko zemljište i putna privreda" u Beočinu, da bi to isto učinili i 2020. godine. Međutim, kako nadležni kažu to preduzeće kao takvo više ne postoji, a u Javnom preduzeću "Toplana", čiji pečat takođe stoji na molbama, tvrde da su svi projekti poput poteza "Stolice" i drugi komunalni problemi primarno u nadležnosti opštine Beočin, koji naziru rešenje za njihov problem.

"Da nalože ovde na predsednika opštine i opštinskog veća, mi ćemo onda to razmotriti i naravno uvrstiti, možda već na rebalansu, ali da budemo najrealniji i najobjektivniji na buždžet za 2021. godinu. Želimo što pre,ali moramo poštovati tu proceduru koja je propisana i ne vidim razloga da ne bude rešeno", ističe predsednik opštine Beočin Mitar Milinković

U opštini takođe naglašavaju da je takva investicija vredna oko milion dinara, kao i da je takav projekat proceduralno komplikovan, jer svi zakonski propisi moraju da se ispoštuju. Naglašavaju da su uvek dostupni za građane i da stanovnici ulice Jorgovana moraju uputiti molbu, uz sve dosadašnje, jedino i isključivo na adresu opštine Beočin.