Filipini upozorili Kinu: Očekujte "najozbiljniji odgovor"

Filipinsko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas Kinu zbog vojnih vežbi u spornom Južnom kineskom moru.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.07.2020.

15:41

Filipini upozorili Kinu: Očekujte

Ministarstvo je upozorilu Kinu da očekuje "najozbiljniji odgovor" u slučaju da se vojne vežbe Južnom kineskom moru preliju na filipinsku teritoriju.

Ministar Teodoro Loksin Junior rekao je da kineska vojska od 1. jula izvodi vežbe na Parcelskim ostrvima, poznatim i pod imenom Siša ostrva, na koja pravo polažu i Kina i Vijetnam.

On je dodao da su kineski pomorski zvaničnici zabranili svim plovilima pristup toj teritoriji tokom manevara, prenosi AP.

"Ako se vežbe preliju na Filipinsku teritoriju, upozoravamo Kinu da će to biti dočekano najozbiljnijim odgovorom, diplomatskim ili bilo kojim drugim", naveo je Loksin u saopštenju.

Upozorenje Manile o teritorijalnim konfliktima sa Kinom je najoizbiljnije ove godine, a izdato je uprkos poboljšanju odnosa dve zemlje nakon što je Rodrigo Duerte 2016. godine preuzeo dužnost predsednika Filipina, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: