Vučević: U Novom Sadu 301 osoba zaražena koronom, situacija nestabilna, ali ne i vanredna

U Novom Sadu je trenutno 301 osoba zaražena virusom korona, a dnevno se beleži između 20 i 40 novozaraženih građana.
Vučević: U Novom Sadu 301 osoba zaražena koronom, situacija nestabilna, ali ne i vanredna
Foto: 021.rs
Po rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, u četvrtak, 2. juna, u Novom Sadu je registrovano 39 novih slučajeva infekcije. Zbog povećanog broja zaraženih, gradska vlast je donela niz mera kako bi sprečila dalje širenje virusa, među kojima je i obaveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru. Detaljnije o tome OVDE.
 
"Epidemiološka situacija u Novom Sadu je nestabilna, u smislu da nema dana da nema novozaraženih, ali nije takva da zahteva proglašenje vanredne situacije. Ona se kontroliše pre svega od strane zdravstvenog sistema, ali zahteva uključivanje celokupne javnosti i svih resursa Grada Novog Sada kako bi se maksimalno kontrolisala, odnosno kako bismo je obuzdali i kako ne bi došlo do eksponencijalnog rasta broja zaraženih", poručuje Vučević.
 
Kako kaže, na dnevnom nivou se zarazi između 20 i 40 osoba.
 
"Ono što je dobro u ovoj ne tako dobroj vesti jeste činjenica da 91,4 odsto zaraženih nema simptome ili ima blaže oblike oboljenja, a 8,6 odsto ima teže oblike infekcije i zahtevaju posebnu lekarsku pažnju", navodi Vučević.
 
Pogledajte celu konferenciju Gradskog štaba za vanredne situacije:
 
 
Oboljevaju mahom mlađe osobe, a najveći broj njih je u dobi između 30 i 50 godina. Prvi čovek grada kaže da je očigledno da se potencijalna žarišta javljaju na okupljanjima u zatvorenom prostoru, na proslavama i u noćnom životu. Po Vučevićevom mišljenju, ovaj talas epidemije u Novom Sadu još nije dostigao svoj vrh, to bi trebalo da usledi u narednim danima, ali veruje da, ukoliko se mere budu poštovale, "pik" neće biti dramatičan.
 
"Situacija je izazovna, ali nije takva da mora da dovede do najtežih mera. Moramo da vodimo računa o zdravlju građana, ali i o ekonomiji grada. Ne možemo da ugasimo grad, da dovedemo do zatvaranja fabrika, gubitka radnih mesta, jer ćemo za mesec, dva ili tri imati velike ekonomske probleme", dodaje Vučević.
 
Po njegovim rečima, u Novom Sadu ima dovoljno testova, ali se testiranje obavlja na osnovu procene lekara, a ne "na osnovu nečijeg ličnog nahođenja". 
 
"Video sam primere da neko ne želi da se testira, a ima očigledne simptome, a video sam i slučajeve da neko želi da se testira svaki drugi dan, što postaje besmisleno", dodaje Vučević.
 
Gradonačelnik apeluje na sve građane da "još jednom pokažu solidarnost kakvu su pokazali za vreme vanrednog stanja".
  • Mina

    05.07.2020 12:00
    Kej
    Pored ogromne mase mladih sugrađana, na novosadskom keju, zabavu i piće do zore privuklo je i omladinu Beograda. Novo žarište izvesno, a povratak u Beograd krajnje rizičan! Da li je moguće da niko ne reaguje?
  • NS

    04.07.2020 10:26
    Bolje nosite maske, nego sto postavljate glupa pitanja.
  • Pera

    03.07.2020 23:29
    Ne razumem,u Beogradu vandredno stanje ,dozvoljeno okupljanje do 100 ljudi!?Novi Sad bez vandrednog stanja dozvoljeno okupljanje do 5 ljudi?!!O čemu se ovde radi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti