Paulo Sousa
Paulo Sousa

Otkaz Souze u Bordou iliti kako su Amerikanci prevarili i klub i grad

Vreme čitanja: 2min | pet. 03.07.20. | 14:29

Protestovali i navijači i gradonačelnici, ali…

Obećavali su kule i gradove kad su novembra 2018. kupili klub za 100.000.000 evra, ali umesto radosti američki investitori okupljeni oko kompania King Strit i GACP (General American Capital Partners) navijačima su doneli samo razočaranja. Poslednje u nizu stiglo je danas: Paulo Souza je podneo ostavku na mesto šefa struke.

Nije međutim sam Souza toliki problem, nisu njega navijači ni stigli da zavole za ovih godinu dana na klupi Žirondinaca. Problem je to što je njegov odlazak krunski dokaz da su i klub i sam grad – izigrani.

Izabrane vesti

Još novembra 2019. godine Souza je u intervjuu za Ekip rekao: “Došao sam ovde sa idejama, da postavim temelj. Sad vidim da su ulaganja u klub sasvim drugačija od onih koja su meni najavljivana”.

I zaista, ulaganja ne da nije bilo, no ispade da se više trošilo. Ove sezone na pojačanja je potrošeno svega 17.000.000 evra od čega 10.000.000 na Remija Udena, a 5.000.000 na Lorana Košćelnog. Međutim, prodavalo se mnogo više: čak 52.250.000 evra ušlo je u klub na osnovu tranfera Žila Kundea (Sevilja/25.000.000), Orelijena Čuamenija (Monako/18.000.000), Lukas Leragera (Đenova/6.000.000)…

Kad se Souza vratio da počne pripreme sa klubom za novu sezonu, rečeno mu je: svi su na prodaju. Shvatio je odmah o čemu se radi, sazvao sastanak sa igračima i rekao da ide. Samo još da vidi kako će se rastati sa Amerikancima, ako ne bude dogovora moraće i da plati izlaznu klauzulu, kažu da je oko 2.000.000 evra.

Međutim, Souza prosto ne može više, sa izvršnim direktorom Frederikom Longepeom odavno već ne priča, komuniciraju samo preko mejla.

Nema ovde projekta, čak su i menadžeri nervozni”, govorio je nedavno misleći na insistiranje uprava kluba da u vatru gurne ne dvojicu ili trojicu mladih igrača spremnih za prodaju, već njih sedmoricu ili osmoricu.

Sad se već priča i mogućnosti da za Souzom krene i sportski direktor Eduardo Masija. Ne sluti na dobro i svima je to jasno. Navijači Bordoa su protestovali krajem juna, još u maju je bivši gradonalečnik Nikola Florijan javno upitao Amerikance na čelu sa Džozefom Dagrosom da li planiraju da ulože u klub ili samo da ga preprodaju za profit. Novi gradonačelnik Pjer Urmik iz stranke Zelenih tokom kampanje je najavljivao da će ako dobije na izborima – u međuvremenu jeste – tražiti sastanak sa direktorom Kins Striga Brajanom Higinsom.

Reći ću mu da nas je prevario i da mora da pronađe rešenje. Prvo i osnovno da zameni gospodina Longepea na funkciji predsednika”.

Za sada ni on nije ispunio obećanje.

(Pogledajte i novu epizodu emisije Mozzart Njuzz)



tagovi

Paulo Souza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara