IAEA: Neuobičajena radioaktivnost na severu Evrope povezana sa nuklearnom centralom

Neuobičajena radioaktivnost zabeležena je krajem juna na severu Evrope i verovatno je povezana sa nekim nuklearnim reaktorom, saopšteno iz IAEA.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2020.

13:14

IAEA: Neuobičajena radioaktivnost na severu Evrope povezana sa nuklearnom centralom

Nordijske zemlje - Švedska, Norveška i Finska, prijavile su u poslednjoj nedelji juna povećanje radioaktivnosti civilnog porekla. Tu informaciju su potvrdili i razni instituti.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sedištem u Beču, navela je da je neuobičajena radioaktivnost "verovatno povezana sa nekim nuklearnim reaktorom u funkciji ili u održavanju jer su tada moguća radioaktivna oslobadjanja veoma niskog intenziteta".

Organizacija, koja je potvrdila da je to zračenje bezopasno za čoveka, navela je da još ne može da utvrdi gde se nalazi taj nuklearni reaktor.

IAEA je dodala da je razmenila informacije sa oko 40 zemalja, medju kojima Rusija i Letonija, ali nijedna nije prijavila neke neubičajene nuklearne aktivnosti na svom tlu.

Holandski Institut za javno zdravlje i životnu sredinu prošle nedelje je saopštio da su registrovani "radionuklearni elementi iz pravca zapadne Rusije", ali bez preciziranja tačne lokacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: