Dostupni linkovi

Remdesivir - prvi ovlašćeni lek protiv COVID-19


Remdesivir
Remdesivir

Evropska komisija (EK) odobrila je "uslovno marketinško odobrenje" za lek Remdesivir, za lečenje protiv COVID-19. Ovo je prvi lek, koji je odobren na nivou Evropske unije (EU) za lečenje protiv korona virusa.

Remdesivir je sada ovlašten za uslovno odobrenje stavljanja leka u promet, jedan od regulatornih mehanizama EU-a stvoren radi olakšavanja ranog pristupa lekovima koji ispunjavaju nezadovoljne medicinske potrebe, uključujući one za hitne situacije kao odgovor na pretnje javnom zdravlju, kao što je trenutna pandemija.

U soapštenju EK stoji da ovo odobrenje, po ubrzanom postupku, dolazi nakon preporuke Evropske agencije za lekove (EMA), a potom usvajanja od strane država članica EU.

Do odobrenja je došlo, kako se kaže u saoštenju, samo nedelju dana nakon preporuke EMA, a brza procedura je primenjena u kontekstu krize korona virusa. Obično je potrebno do 67 dana da bi EK odobrila jedan proizvod.

"Zaštita javnog zdravlja ključni je prioritet EK, i kao takvi, podaci o Remdesiviru procenjeni su u izuzetno kratkom roku, kroz postupnu preglednu proceduru, pristup koji je EMA koristila u vanrednim situacijama javnog zdravlja kako bi procenila podatke koji postaju dostupni", stoji u saopštenju.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Evropska Komesarka za zdravlje i bezbednost hrane, Stella Kiriakides, je ocenila da je odobrenje, važan je korak napred u borbi protiv ovog virusa.

"Ovo odobrenje dajemo manje od mesec dana nakon podnošenja aplikacije, što jasno pokazuje odlučnost EU da brzo reaguje kada postanu dostupni novi tretmani", izjavila je evropska komesarka obećavajući da EK neće prestati u naprima kako bi obezbedilo efikasno lečenje ili vakcina protiv COVID-19.

XS
SM
MD
LG