Dostupni linkovi

U Sarajevu spašen migrant koji je bio skriven u prikolici kamiona


Spašavanje migranta iz prikolice kamiona, Sarajevo 3. juli 2020.
Spašavanje migranta iz prikolice kamiona, Sarajevo 3. juli 2020.

Sat vremena trajala je akcija spašavanja jedne osobe za koju policija sumnja da je migrant afroazijskog porijekla. U akciju spašavanja u sarajevskom naselju Nedžarići bili su uključeni pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), hitne pomoći, a kasnije su se morali uključiti i vatrogasci, koji su sjekli konstrukciju unutar prikolice kamiona kako bi došli do iscrpljenog i dehidriranog muškarca.

Elvedin Halbić, građevinski radnik, priča kako je radeći na obližnjem objektu u naselju Nedžarići prvi čuo zapomaganje iz kamiona.

"Prvo je krenulo vozilo da koči i čuje se teret tamo u kamionu. Odjednom dreka – help, help! Zove u pomoć i onda su dole niže otišli. Mi smo mislili da je neko ispod kamiona, zvali smo šofera, zaustavili. On je izašao dole, vidi nema nikog. Na kraju, unutra je bio", priča Halbić.

Teretno vozilo je sa bosanskohercegovačkim tablicama. Mirza Hadžiabdić, šef Odjela za odnose s javnošću MUP-a Kantona Sarajevo potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je jedna osoba pronađena u kamionu i da će ovaj slučaj preuzeti tužilaštvo i Državna agencija za istrage i zaštitu.

"Ono što vam mogu reći u ovom momentu jeste da je policija dobila dojavu, da su policijski službenici odmah izašli na teren i tom prilikom konstatovali da se u tovarnom dijelu jednog teretnog motornog vozila nalazi lice za koje se smatra da je migrant afroazijskog porijekla. Rasvetljavaju se okolnosti pod kojim se on našao tu. Isti je na određeni način spašen, obzirom da mu je trebala pomoć, jer je bio pritisnut od tereta koji se prevozio i upućen je na dalji ljekarski tretman u Opću bolnicu "Prim. Dr. Abdulah Nakaš".

Zbrinjavanje pronađenog migranta u prikolici kamiona, Sarajevo 3. jula 2020.
Zbrinjavanje pronađenog migranta u prikolici kamiona, Sarajevo 3. jula 2020.

O svemu je obaviješten i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva, kao i Državna agencija za istrage i zaštitu koja će preuzeti dalju aktivnost", kaže Hadžiabdić.

Hadžiabdić kaže da trenutno ne zna o kojem se prijevozniku radi, ali da je vozilo došlo iz inostranstva.

'Migranti dolaze imali smještaj ili ne'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:24 0:00

Iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" kratko nam je rečeno da je ova osoba hospitalizovana i da su u toku dijagnostičke pretrage. Nisu mogli potvrditi u kakvom je stanju pacijent.

XS
SM
MD
LG