FOTO, VIDEO: Studenti traže besplatno testiranje, ukidanje školarina i dodatne rokove

Grupa studenata okupila se danas ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, tražeći da se ne izbacuju iz domova i da im se obezbedi besplatno testiranje na korona virus, ukidanje školarina za sledeću godinu onima koji su samofinansirajući i dodatne rokove za polaganje ispita.
Predstavnik organizacije Studentski front Miloš Karavejzić rekao je da je skup organizovan kako bi se pokazalo da studente niko ne sme da ponižava lažnim obećanjima, jer su svi do sada ćutali kad su proletos izbacivani iz domova.
 
"Ne damo naše domove, koje su izgradili naši roditelji, ne pripadaju oni Aleksandru Vučiću i Vladi, ne mogu nas oni izbacivati", poručio je.
 
Karavejzić je rekao da je formiran štrajkački odbor "kako ne bi razni lažni predstavnici studentskih organizacija, bliski vlasti, odlučivali u ime studenata".
 
 
Predstavnik Studentskog fronta Marko Radić upozorio je da na ovom protestu nema mesta političkim interesima partija koje bi želele da zloupotrebe protest.
 
On je poručio da je ključni od pet zahteva učesnika protesta onaj šesti - koji će tražiti ako se ne ispune ostali - a to je ukidanje školarina.
 
Studenti kažu da očekuju odgovore u roku od tri dana.
 
 
Okupljenima se obratila rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.
 
Rektorka je rekla da je odluka Kriznog štaba o zatvaranju studentskih domova bila veliko iznenađenje za sve na Univerzitetu.
 
"Studenti su s pravom uznemireni i nezadovoljni. Univerzitet u Beogradu je u dnevnom kontaktu s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i mi smo imali dogovor da studenti uz poštovanje svih preventivnih mera završe junski ispitni rok i da se onda isprazne domovi", kazala je rektorka Popović.
 
Dodala je da su Ministarstvu dostavljeni podaci o trajanju ispitnih rokova na svim fakultetima.
 
"Takođe, razgovarali smo i o mogućnostima da se izađe u susret kandidatima koji žele da se upišu a koji su pozitivni na koronavirus. U svakom slučaju imali smo jedan redovan kontakt o svim aktuelnim pitanjima i iz tog razloga ja sam bila neprijatno iznenađena objavom predsednika Srbije da se zatvaraju domovi", objasnila je Popović.
 
 
Na pitanje kako komentariše jutrošnju izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića da neće doći do zatvaranja domova, rektorka je kazala da ipak treba sačekati odluku Vlade.
 
"Ipak moramo da sačekamo odluku Vlade i mislim da je potrebno da neko iz vlasti objasni studentima o čemu se radi i da da neke garancije da ćemo moći ovu, ionako već poremećenu školsku godinu, da dovedemo do kraja na koliko-toliko dostojanstven način", rekla je ona.
  • Titi

    08.07.2020 01:18
    Avgust
    @Pipi: Eto doakao vam je ministar, sad imate ispitni rok i u avgustu! Neradnici jedni
  • Vladimir

    07.07.2020 12:02
    Upis
    Bilo bi jako dobro da napravite reportažu o upisi na FTN koji je upravo u toku. Veliki broj prijavljenih će ostati neupisan i pored visokih bodova na testu i ukupno. Prijavljeno je mnogo više kandidata nego što Fakultet može da primi. Na listu zahteva studentskog protesta treba dodati i povećanje kvote za samofinansirajuće studente. Deca su se sama pripremala zbog korone, a sada će ostati neupisana zbog ogromnog broja kandidata. Treba imati u vidu da na ovaj Fakultet u Novom Sadu dolaze mladi ljudi iz svih krajeva Srbije i iz Republike Srpske i zato treba povećati kvote.
  • boyana

    07.07.2020 12:01
    protesti studenata
    nece da plate skolarinu pa da nece i ispite da poloze bez polaganja prva ta mladez se nepridrzava odluka zdravstvenih radnika nenose maske skupljaju se eno svako vece kej prepun stoje ili sede jedno pored drugog ko sardine











Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.