Dostupni linkovi

U Crnoj Gori kazne za nepoštovanje mjera


Plaža u Budvi 1 jula 2020.
Plaža u Budvi 1 jula 2020.

U Crnoj Gori su od petka, 3. jula na snazi kazne za sva pravna i fizička lica koja ne poštuju mjere Nacionalnog kordincionog tijela (NKT) o sprečavanju širenja korona virusa.

Od 100 do dvije hiljade eura biće kažnjeno svako fizičko lice ako se ne pridržava fizičke distance, ne koristi masku i zaštitna sredstva.

Kazne od dvije do 20 hiljada eura predviđene su za pravno lice. Dok će odgovorni u tom pravnom licu biti kažnjen od 200 do 2 hiljade eura ako ne bezbijedi poštovanje pridržavanja distance, nošenje maski i obavezu upotrebe dezinfekcionih sredstava u trgovinama, ugostiteljskim turističkim i drugim objektima i javnom prevozu.

Kako je saopšteno iz Vlade, uz novčanu kaznu pravnom licu i preduzetniku se može izreći zabrane obavljanja rada u trajanju do pola godine.

U Crnoj Gori na snagu je stupio nov, dopunjen Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji je usvojen u četvrtak 2. jula u Skupštini, na predlog Vlade.

Kazne su predviđene i za zaposlene u državnim organima koji ne obezbijede poštovanje zaštitnih mjera.

Naredbom NKT u Crnoj Gori je od 18. juna ponovo obavezno nošenje zaštitnih maski na javnim mjestima, zbog porasta broja inficiranih korona virusom. Maske su obavezne za sve u zatvorenim javnim prostorima, vjerskim objektima (osim za lica koja vrše vjerski obred), javnom prevozu, za zaposlene u ugostiteljskim objektima i na otvorenom uključujući kupališta i plaže i sl.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Ostaje na snazi naredba NKT od 25. juna o zabrani političkih i vjerskih skupova na otvorenim javnim mjestima (osim na površinama koje pripadaju vjerskim objektima,) a zabranjena su i primanja saučešća.

U Crnoj Gori je 2. juna proglašen kraj epidemije nakon što 28 dana nije bilo registrovanih slučajeva infekcije. Prvi novi slučaj je registrovan 14. juna.

XS
SM
MD
LG