Stadion Portsmuta - Fraton park (©AFP)
Stadion Portsmuta - Fraton park (©AFP)

Osmogodišnjem Portsmutovom lutanju nazire se kraj

Vreme čitanja: 2min | pet. 03.07.20. | 11:44

Pompejci od ispadanja iz Čempionšipa 2012. nikako da se vrate u drugi rang

Do kraja prošle decenije ovog veka Premijer liga, od tada – nezaustavljivi pad. Dve godine posle ispadanja iz elite, 2012. Portsmut se spustio još jedan stepenik niže, u Ligu 1, i od tada nikako da se izvuče iz nižerazrednih vrtloga koji ga vuku ka dnu. Nova sezona i još jedno ispadanje. Proveo je klub iz Hempšira dobre četiri godine u Ligi 2, u međuvremenu su ga zbog lošeg poslovanja preuzeli navijači. Potom je u fotelju 2017. zaseo Majkl Ajsner, bivši izvršni direktor Diznija, popularni Pompejci su se vratili, bili prošle sezone čak i nadomak ulaska u Čempionšip, ali ih je Sanderlend zaustavio. Ove opet, sve ispočetka. Portsmut je ponovo bio četvrti, s tim da je presek ove sezone napravljen posle 35 utakmica kako naredna ne bi počela sa zakašnjenjem. Stoga ga sada očekuje polufinale baraža i u njemu Oksford (18.30).

Izabrane vesti

Biće ovo duel skuplje polovine baraža. Prema informacijama Transfermarkt-a ekipa Oksforda vredi 5.380.000 evra, dok je Portsmut procenjen na 4.950.000, i samo su Ipsvič i Blekpul skuplji, Šruzberi je procenjen na koliko i Žuti (5.3800.000), dok je Roteram, jedini od pomenutih u vrhu negde između sa 5.250.000 evra procenjene vrednosti tima. Međutim, “smešne“ su to cifre u odnosu na ono što je Portsmut znao da prigrabi od transfera pre otprilike jedne decenije. Lasana Dijara je otišao u Real za 20.000.000 evra, Glen Džonson za 20.500.000, Džermejn Defo 16.400.000, Suli Muntari 14.000.000… A kupovine? Redak je bio igrač od dva do tri miliona, nizali su se besplatni transferi, pozajmice. Klub predvođen navičajima nije mogao bolje, i zapravo je ovosezonski transfer Džona Markisa plaćenog 1.700.000 evra Donkasteru prva milionska kupovina u poslednjih sedam godina. Ajsner je koliko-toliko stabilizovao klub i rezultati polako dolaze.

Džon Markis (©Reuters)Džon Markis (©Reuters)

Pomenuti Markis se isplatio, uz Ronana Kurtisa je najzaslužniji što je Portsmut četvrta najefikasnija ekipa u prvestvu. Međutim, ostaje da se vidi u kakvoj će se formi ekipe vratiti posle četiri meseca bez takmičarske utakmice. Do prekida je Oksford bio u mnogo boljoj formi. Nanizali su Žuti pet pobeda i u poslednjem trenutku “uleteli“ u plej-of, kao da su znali da će se prvenstvo prekinuti. Bili su prilično efikasni u tom periodu, a posebno se istakao Meti Tejlor, na koga će u Portsmutu morati da obrate pažnju. Olakšavajuća okolnost za domaćina je da nema povreda u timu, pa će svim raspoloživim snagama krenuti na put ka Čempionšipu.

Meti Tejlor (©AFP)Meti Tejlor (©AFP)

U prethodne dve godine Portsmut je bio uspešniji u međusobnim duelima, odneo je dve pobede, ali na poslednja tri susreta nije uspeo da slavi. Dva su završena remijem, jedan u prvenstvu, drugi u kupu, dok je preostali pripao Oksfordu. Valja napomenuti da po gol na obe strane u tom periodu nije pao samo jednom.

LIGA 1

PLEJ-OF – POLUFINALE

18.30: (2,45) Portsmut (3,05) Oksford (3,15)

20.30: (2,25) Flitvud (3,00) Vikomb (3,80)


tagovi

ČempionšipPortsmutOksford Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara