03. jul  2020. 11.24  →  17.36 | Izvor: Tanjug

Studenti postigli dogovor sa Šarčevićem: Neće biti iseljeni iz domova, pozitivni na koronu će dobiti dopunski rok

BEOGRAD -

Studentski parlament Beogradskog univerziteta saopštio je danas da je sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem dogovoreno da studenti neće biti iseljeni iz domova kao i da će oni koji su pozitivni dobiti priliku da dodatno polažu ispite.

Navodeći da čekaju usvajanje svih dogovora, parlament je dodao i da čeka odgovor na produžetak roka boravka u domovima i da su nadležnim zbog tog zahteva dostavili spisak završetka julskog ispitnog roka za sve fakultete Univerziteta u Beogradu.

Predstavnici studentskog parlamenta naveli su da će na sledećoj sednici Senata BU predložiti usvajanje obaveznog dodatnog roka za sve fakultete, jer znaju da ga neki do sada još nisu usvojili.

"Smatramo da je donošenje te odluke hitno i da ne sme biti u formi preporuke, niti da se kao i do sada odlaže kao tačka dnevnog reda", navodi Studentski parlament.

Studenti koji su zaraženi, kako kažu, dobiće priliku da dodatno polažu ispite iz rokova koje su propustili, za šta će se zalagati Ministarstvo.

Za srednjoškolce koji će propustiti polaganje prijemnog ispita odluka će biti tek doneta, navodi Studentski parlament i dodaje da Ministarstvo traži način kako da izađe u susret tom zahtevu.

Ministar je za Tanjug rekao da će se u ponedeljak znati šta će se dogoditi po tom pitanju ali da svakako niko neće biti oštećen.

Studentski parlament podseća da broj zaraženih studenata iz studentskih domova u Beogradu na osnovu podataka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata je 49.

Studenti koji su zaraženi izolovani su u posebne objekte.

Predsednica studentskog parlamenta BU Margareta Smiljanić rekla je za Tanjug da od početka vanrednog stanja razgovaraju sa svim nadležnim za visoko obrazovanje i studentski standard.

"Naši zahtevi i molbe su delimično ispunjene, nastojimo da oni budu ispunjeni. Nećemo dozvoliti da studenti budu iseljeni, da se dozvoli martovski scenario", rekla je Smiljanić.

Predsednik Aleksandar Vučić sinoć je najavio da će u okviru pooštravanja mera za suzbijanje koronavirusa biti zatvoreni i svi studentski domovi u Beogradu.

To je izazvalo nezadovoljstvo među studentima koji su sinoć izašli na ulice Beograda u znak protesta.

Radić: Dobili uveravanja za ispunjenje zahteva, čekamo tri dana

Grupa studenata razišla se nešto posle 11 sati, nakon što im se obratila rektorka BU prof. Ivanka Popović i pošto su iz Vlade Srbije dobili uveravanje da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

Rektorka Popović je rekla da je tu da podrži studente i da je raniji dogovor sa ministarstvom prosvete bio da se realizuje julski ispitni rok do kraja, na šta su studenti regovali povicima "celo leto, celo leto".

"Ovde smo da vas podržimo . Učinićemo sve da se obezbede dodatni ispitni rokovi, ali znate da je ta odluka na fakultetima. Dekani to znaju i vrlo su fleksibilni", rekla je Popović.

Nakon obraćanja rektorke, Marko Radić, student sociologije, pozvao je kolege da se raziđu, jer su iz Vlade Srbije dobili uveravanje da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

Oni traže da u domovima ostanu do kraja akademske godine, da se obezbedi besplatno testiranje na virus korona za studente, dodatni rok za akademce zaražene virusom korona i da uprava studentskog parlamenta podnese ostavku.

"Sačekaćemo naredna tri dana da vidimo da li će naši zahtevi biti ispunjeni. Ukoliko ne budu ispunjeni nastavićemo sa protestima", zaključio je on.

Stanari Studenjaka zadovoljni, ispiti prioritet

Vest da će ostati u domovima do kraja ispitnog roka akademci smešteni u Studentskom gradu primili su sa olakšanjem, ističući da su im ispiti prioritet, a uvereni su da studentski domovi nisu izvor zaraze, jer se, tvrde, svi ponašaju odgovorno i poštuju propisane mere.

U Studenjaku, gde trenutno boravi oko 3.100 studenata, od ukupno 7.752 koliko ih je u svim beogradskim domovima, život se odvija normalno, a propisane mere zaštite od koronavirusa nisu narušile svakodnevnu rutinu.

Na mere zaštite koje su ih ''sačekale'' sredinom maja kada su se vratili od kuće - već su se, ističu, privikli.

Na svakom ulazu u blok prolazi se ''dezinfekciona procedura'' - dezinfikuju se obuća i ruke, a ukoliko žele, studenti na portirnici mogu da izmere i temperaturu.

Utisak je da se svi pridržavaju obaveznog nošenja zaštitne maske, bez koje se ne može ući u dom, kao ni u restoran gde je, takođe, obavezno poštovanje distance, a za stolom može da sedi po dvoje.

Dimitrije Šajković, student Medicinskog fakulteta, ističe da su se njegove kolege vrlo brzo privikle na mere, pa i na obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru.

''Manje-više je sve normalno, domovi se ne razlikuju mnogo od ostalih delova grada. Ovo nije mesto zaraze, mnogo opasniji su kafići, klubovi, splavovi...'', kaže Šajković.

Dodaje da im najviše nedostaju žurke i druženja.

''Nema poseta, zabranjena su noćenja i žurke u okviru domova, tako da se družimo samo na otvorenom'', priča Dimitrije.

Studenti su se posle dva meseca vanrednog stanja zaželeli druženja i provoda, ali su svesni da moraju da se pomire sa tim da drugačije ne može i da je situacija u celom svetu teška, kaže Uroš, student građevine iz Čačka.

''Tako je kako je, moramo se izboriti sa tim. Mladi smo, hteli bismo da se provodimo, a jedini način druženja sada je u parku, na klupicama. U domu je zabranjeno da se krećemo iz bloka u blok i da posećujemo jedni druge'', navodi Uroš.

Nenad iz Aleksandrovca prihvatio je nošenje maske i ostale mere kao nešto normalno u ovakvoj situaciji, a u zabrani poseta i okupljanja u domovima vidi i pozitivnu stranu.

''Više smo napolju, lepo je vreme, Studenjak je leti pun zelenila, družimo se na klupicama, sportskim terenima, u parkovima, to nam je sada alternativa'', priča Nenad.

Na konstataciju da je od 46 zaraženih studenata u domovima, njih 27 iz Studenjaka, Nenad kaže da sumnja da su se zarazili u tom domu jer se, kaže, striktno poštuju sva pravila.

''Većina studenata su, po povratku od kuće, izlazili u grad, mogli su da se zaraze u kafiću, šetnji, bilo gde i da donesu virus'', kaže Nenad.

Magdalina Milić, studentkinja Elektro-tehničkog fakulteta iz Crepaje kod Pančeva, ističe da studentima više odgovara da ostanu u domovima, jer ih, kako kaže, atmosfera motiviše da uče, dok boravak kod kuće većina doživljava kao ''odmor''.

Kako kaže, među studentima postoji i strah da ne zaraze svoje članove porodice i da bi zato radije ostali u domovima.

''Većini je u ovom trenutku najvažnije da završe ispitne obaveze i da više ne razmišljaju o tome'', kaže Magdalina.

Među 180 stranih studenata koji su smešteni u Studenjaku je Dinje Monezero, studentkinja farmacije iz Burundija, koja kaže da se svi stanari odgovorno ponašaju.

''Nosimo maske, redovno peremo ruke... Smanjili smo druženja, više učimo i provodimo vreme u čitaonicama'', kaže Dinje.

Vukašin Marović, student Rudarsko-geološkog fakulteta iz Lazarevca dodaje da studentima koji su u izolaciji u domu, gde čekaju rezultate testa, redari donose hranu i nabavljuju sve što im je potrebno.

U studentskim domovima u Beogradu trenutno boravi 7.752 studenta, od čega u Studenstkom gradu oko 3.100 studenata.

U Studenjaku je smešteno 180 stranih studenata iz afričkih i azijskih zemalja i oko 150 iz zemalja regiona.

U beogradskim domovima trenutno je 46 zaraženih od kojih je 27 iz Studentskog grada, a oni koji su pozitivni nalaze se u izolaciji u Domu učenika ''Stevan Čolović''.

Tagovi
Srodne vesti