Ko najviše ulaže u Crnoj Gori?

Rusi su za 16 meseci u Crnoj Gori uložili 95 miliona evra i ubedljivo su na prvom mestu po stranim direktnim investicijama.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 03.07.2020.

10:54

Ko najviše ulaže u Crnoj Gori?
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Od zemalja regiona u tom periodu, Srbija je investirala najviše novca i to 44 miliona evra.

Pojava koronavirusa usporila je, ali nije zaustavila priliv stranih direktnih investicija u Crnoj Gori, pa su se tako za četiri meseca ove godine u Crnu Goru slila 282 miliona evra, prenosi crnogorski portal Bankar.

Prošle godine u Crnoj Gori priliv stranih investicija iznosio je 778 miliona evra, a za 12 meseci prošle i četiri meseca ove godine strane direktne investicije su premašile milijardu evra.

Prvo mesto u investicijama u Crnoj Gori ubedljivo drži Rusija, a Rusi su za 16 meseci u Crnoj Gori uložili 95 miliona i to dominatno u domaća preduzeća, ali i u sektor prodaje nepokretnosti.

Na drugom mestu našla se Kina, a priliva stranih direktnih iz Kine prošle godine nije bilo, dok je za četiri meseca ove godine investirano 70 miliona evra.

Koliko novca i u koji sektor je Kina uložila ostaje nepoznanica, jer su podatke označili kao povjerljive.

Švajcarska je ovog puta zauzela treće mesto, a najviše novca Švajcarci su uložili u interkompanijski dug, što predstavlja ulaganja koja ne povećavaju osnovni kapital.

Priliv stranih direktnih investicija iz Mađarske je iznosio 54,5 miliona evra, a iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 54 miliona evra.

Ulaganja iz Italije i Nemačke iznosila su po 43 miliona evra, zatim sledi Holandija sa 40 miliona evra investicija, a na desetom mestu je Turska sa 39 miliona evra.

Iz Bosne i Hercegovine se za 16 meseci u Crnu Goru slilo 35 miliona evra, a iz Hrvatske 17 miliona evra.

Sa Kosova je priliv iznosio 10 miliona evra, a iz Albanije 4,7 miliona evra.

Najmanje novca uloženo je iz Severne Makedonije i to svega 634.000 evra.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore, za 12 meseci 2019. godine iz Crne Gore se odlilo nešto više od 400 miliona evra, a u prva četiri meseca ove godine 101 milion evra.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u aprilu je iznosila 180,7 miliona evra, što je 78,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija porastao je 31,9 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat povećanja priliva od interkompanijskog duga”, navodi se u Biltenu Centralne banke Crne Gore.

U Crnu Goru je sa Devičanskih ostrva za godinu i četiri meseca investirano 36 miliona evra, a iz Južne Afrike priliv stranih direktnih investicija za 16 meseci iznosio je 624.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: