Najnovije vesti
Vesti Svet
Ovako nešto nije viđeno u poslednjih 13 GODINA: Kataklizma koja se upravo događa, a o njoj NIKO NE PRIČA

Ovako nešto nije viđeno u poslednjih 13 GODINA: Kataklizma koja se upravo događa, a o njoj NIKO NE PRIČA

Brazilski nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) registrovao je više od 2.200 požara tokom pregleda satelitskih snimki u Amazoniji u maju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Amazonija, Brazil, Bolivija Foto: CIPCA HANDOUT / EPA;
Amazonija, Brazil, Bolivija

Prema navodima instituta, to je skoro 20 posto više nego li u istom razdoblju prošle godine i predstavlja najveći broj požara zabeleženih od 2007. godine.

Više od 2.000 kvadratnih kilometara šume uništeno je između januara i maja ove godine.

S početkom sezone suše u Amazoniji, stručnjaci i aktivisti za okolinu obično oglašavaju alarm. Pretpostavlja se da ove godine zbog pandemije korona virusa vlasti nisu bliže, odnosno kao obično, pratili ovaj problem.

Pročitajte još

Kritičari takođe optužuju vladu brazilskog predsednika Žaira Bolsonara da poddržava deforestaciju i "taktiku rezanja i paljenja" šume, prenosi "Jutarnji list".

Bolsonaro, desno orijentisani populista, podržava ideju o poljoprivrednoj eksploataciji Amazone. Prošle godine bio je žestoko kritikovan zbog razarajućih požara u amazonskom području.

Kritičari ga optužuju da prihvata uništenje kako bi se otvorila nova područja za poljoprivredu, stočarstvo i rudarstvo.

Njegov ministar za okolinu Rikardo Sales naglasio je ranije ove godine da bi vlada trebalo da iskoristi činjenicu da je pažnja društva usmerena na korona virus za ublažavanje propisa o zaštiti okoline za područje Amazonije.