Dostupni linkovi

Protest studenata u Beogradu, podrška rektorke Univerziteta


Protest studenata ispred Filizofskog fakulteta u Beogradu
Protest studenata ispred Filizofskog fakulteta u Beogradu

Studenti smešteni u domovima u Beogradu okupili su se u petak ujutru na platou ispred Filozofskog fakulteta, tražeći da ne bude usvojena mera o zatvaranju domova zbog širenja zaraze korona virusa, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio u četvrtak uveče.

Studenti protiv zatvaranja domova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Marko Radić, koji se predstavio kao predstavnik okupljenih studenata, rekao je da traže zaustavljanje iseljavanja studentskih domova, dodatni ispitni rok za studente koji su bili zaraženi korona virusom, besplatno testiranje i lečenje studenata, kao i ostavku Univerzitetskog parlamenta.

Poslednji zahtev je, kako je rekao, ukidanje školarine i zatražiće ga ukoliko im gore navedeni zahtevi ne budu ispunjeni.

Studenti su sa istim zahtevima protestovali i u četvrtak uveče, odmah nakon obraćanja predsednika Srbije, a protest u petak je održan iako je u međuvremeni na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete Srbije objavljeno da će svi studenti koji imaju ispitne rokove ostati u studentskim domovima do 20. jula 2020. godine, kao što je prvobitno bilo planirano.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, podržala je studente
Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, podržala je studente

Rektorka BU podržala studente

Reporter RSE javlja da se na plato ispred Filozofskog fakultata došla i rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović.

„Na osnovu saznanja i dogovora koje smo danima vodili sa Ministarstvom (prosvete), očekujem i nadam se da će se julski ispitni rok realizovati do kraja i da će studenski domovi biti otvoreni dok su studenti na ispitima“, rekla je rektorka obraćajući se studentima.

Okupljeni studenti traže da domovi budu otvoreni tokom celog leta i skandiraju "Celo leto".

Rektorka je na rekla da će to zatražiti od Ministarstva. "Došla sam da vas podržim", rekla je Popović.

Što se tiče dopunskih rokova, ona je rekla da će se učiniti sve da svi mogu da prođu proveru znanja. "Učiniću sve što je u mojoj nadležnosti da ovu školsku godinu privedemo kraju."

Popović je prethodno za agenciju Beta izjavila da je odluka Kriznog štaba o zatvaranju studentskih domova, koju je sinoć saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bila veliko iznenađenje za sve na Univerzitetu.

"Studenti su s pravom uznemireni i nezadovoljni. Univerzitet u Beogradu je u dnevnom kontaktu s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i mi smo imali dogovor da studenti uz poštovanje svih preventivnih mera završe junski ispitni rok i da se onda isprazne domovi", rekla je u petak rektorka Popović.

Nakon govora rektorke, student Marko Radić rekao je da studenti daju rok od tri dana za ispunjenje zahteva. „Ako ne budu ispunjeni, vraćamo se na ulice“, rekao je Radić, nakon čega je skup završen a studenti počeli da se razilaze.

Protest studenata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
XS
SM
MD
LG