FOTO: Šarčević: Predsedniku plasirani loši podaci, studenti ostaju u domovima

Studenti ostaju u studentskim domovima u Beogradu, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.
FOTO: Šarčević: Predsedniku plasirani loši podaci, studenti ostaju u domovima
Foto: FoNet
On je za TV Prva rekao da je plasirana "loša informacija od strane Studentske poliklinike" o broju zaraženih studenata, te se stekao utisak da su svi oboleli iz studentskih domova.
 
"Samo 20 odsto studenata koji su zaraženi su iz domova, ostali nisu. Još u ponedeljak sam predočio tu informaciju Kriznom štabu", rekao je Šarčević.
 
Ističe da je u studentskim domovima u Beogradu zaraženo 49 studenata, da oni uglavnom imaju blagu kliničku sliku, da u domovima u Novom Sadu, Kragujevcu nema zaraženih, da je u Nišu dvoje zaraženih.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je najavio da će u okviru pooštravanja mera za suzbijanje korona virusa biti zatvoreni i svi studentski domovi u Beogradu, što je izazvalo proteste studenata.
 
"Predsedniku su plasirani podaci Studentske poliklinike o broju zaraženih studenata, ali nisu svi oni iz domova. Samo je 20 odsto iz domova", ponovio je Šarčević i dodao da su akademci disciplinovani, nose maske i da niko nije zaražen na ispitima.
 
I novosadski studenti najavili protest
 
Novosadski studenti najavili su za danas u 18 časova protest ispred Studentskog doma "Slobodan Bajić".

Najava protesta u Novom Sadu usledila je nakon održanog protesta u Beogradu, u četvrtak uveće. U pozivu novosadskim studentima na okupljanje u 18 časova kaže se da žele da iskažu kolektivno nezadovoljstvo i pruže podršku prijateljima iz Beograda, a za sada nije poznato da li će, nakon izjave ministra Šarčevića, odluka o protestu možda biti promenjena.

"Iskazujemo nezadovoljstvo i zbog odluke o plaćanju studentskih domova u Novom Sadu po ekonomskoj ceni od 15. jula. Studenti nisu krivi zbog epidemiološke krize u Srbiji. Studenti neće da ćute na kontinuirano kršenje njihovih prava. Pokažimo solidarnost i izborimo se za naša prava koja su danas ugroženija više nego ikad pre", stoji u pozivu koji je potpisala Omladinska studentska akcija Novi Sad.

Podsetimo da je iseljavanje studenata u Beogradu zbog epidemioloških mera najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu na RTS-u, pa su još tokom emisije studenti u domovima u glavnom gradu izašli na ulice i blokirali nekoliko raskrsnica. Oni su potom krenuli u protestne šetnje Beogradom.

Iako se pojavila informacija da je, nakon emisije, Vučić imao sastanak sa studentima i da je dogovoreno da ostanu u domovima, studenti na protestu, koji se završio okupljanjem ispred republičke skupštine, to su negirali. Poručili su da žele da im se dozvoli da ostanu u domovima, kao i da se produže ispitni rokovi za studente koji su oboleli ili su u karantinu.

  • Jovanka Grubisic

    03.07.2020 19:28
    Strah
    Uplasio se Sarcevic za svoju fotelju. Deco sad je momenat da ga se resite, on nije dostojan da vodi Ministrastvo koje treba da mlade formira za buducnost.
  • Dada

    03.07.2020 19:27
    Svak za sebe
    Najgore kod nas je sto se svi mi medjusobno podrzavamo na netu, a na ulici ne. Svaka grupacija protestuje za sebe. Studenti ne izadju da podrze penzionere, penzioneri ne podrze porodilje... itd. Da smo kao Francuzi gde cim neko protestvuje svi izadju, davno bi bilo promena u ovoj zemlji.
    P.s. Ni ja ne izadjem... nisam nista drugacija :(
  • pera

    03.07.2020 15:07
    ..
    Samo jos neko da objasni kakve veze ima predsednik sa zabranjivanjem ili dopustanjem bilo cega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija