Turski ambasador pozvan u francusko ministarstvo

Turski ambasador u Parizu bio je pozvan u francusko ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2020.

23:56

Turski ambasador pozvan u francusko ministarstvo
Ilustracija: Depositphotos/ efks

On je pozvan nakon što je u na saslušanju sa francuskim senatorima izneo "netačne i pristrasne" tvrdnje, saopštilo je to ministarstvo.

Ambasador Ismail Haki Musa optužio je tokom saslušanja Francusku da podržava libijskog komandanta sa istoka zemlje Kalifu Haftara, kao i da su francuski ratni brodovi bili agresivni tokom incidenta sa turskim ratnim brodovima u Sredozemnom moru prošlog meseca.

"Želeli smo da od njega čujemo neophodna razjašnjenja u vezi sa propustima i greškama i pristrasnim inofrmacijama koje je izneo", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Dodaje se da su u ministarstvu ambasadora podsetili na "neprihvatljivu prirodu ponašanja Turske".

Odnosi između dve članice NATO pogoršani su kada je Francuska je optužila Tursku da se njeni ratni brodovi agresivno ponašaju nakon što je posada njenog ratnog broda pokušala u junu da pregleda turski brod zbog sumnje da je kršio embargo UN za oružje u Libiji, a što je Ankara negirala.

Francuska je ranije danas odlučila da se privremeno povuče iz NATO operacije "Čuvar mora" zbog višenedeljnih nesuglasica sa Turskom, dok je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio danas da Turska očekuje da joj se Francuska izvini nakon incidenta između turskih i francuskih ratnih brodova na Sredozemnom moru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: