Dostupni linkovi

Prekršajne prijave rukovodstvu SABNOR-a BiH zbog šetnje uoči mise za Bleiburg


Komemorativna šetnja 16. maja u Sarajevu u vrijeme održavanja Mise za Bleiburg u Katedrali
Komemorativna šetnja 16. maja u Sarajevu u vrijeme održavanja Mise za Bleiburg u Katedrali

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata BiH (SABNOR BiH) pozivaju nadležne pravosudne organe da objektivno sagledaju činjenice i postupe ispravno u postupku protiv predjednika SABNOR-a Seada Đulića i potpredsjednika Nijaza Skenderagića, navodi se u saopštenju SABNOR-a BiH.

Njih dvojica su u četvrtak 02. jula obaviješteni da je Policijska stanica Općine Centar, podnijela Općinskom sudu u Sarajevu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njih zbog organizacije komemorativne šetnje za žrtve ustaškog terora u Sarajevu u periodu 1941-1945. godina koja je održana 16. maja u Sarajevu.

Misa za Bleiburg, šetnja za antifašiste
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Čelnici SABNOR-a BiH se terete za narušavanje javnog reda i mira na javnom mjestu i nepostupanje prema naredbi državnog organa. Smatraju se odgovornim za dolazak učesnika na protestnu šetnju, na kojoj se, kako se navodi u saopštenju, nisu pridržavali važećih naredbi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koje se tiču nošenja zaštitne opreme i fizičke distance.

U zahtjevu se predlaže, kako stoji u saopštenju SABNOR-a BiH da se Đulić i Skenderagić proglase odgovornim te da im se izrekne zaštitna mjera u skladu sa Zakonom.

"Svjesni da se radi o političkom pritisku vjerujemo da će nadležni pravosudni organi sagledati činjenice i postupiti ispravno", poručuju iz SABNOR-a.

U organizaciji SABNOR-a BiH 16. maja održana je komemorativna šetnja u vrijeme održavanja Mise za Bleiburg u sarajevskoj Katedrali.

U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu misa za žrtve blajburškog križnog puta održana je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog blajburškog voda.

XS
SM
MD
LG