Život i ljudi

0

U Kragujevcu postavljen reciklomat, pametna mašina za ambalažni otpad

Autor: KP

Izvor: Beta

U Kragujevcu postavljen reciklomat, pametna mašina za ambalažni otpad

Izvor: Foto: Pixabay.com

Reciklomat, prvi u Srbiji ima mogućnost prepoznavanja različitih tipova otpada - plastičnih flaša, limenki i staklene ambalaže.

Pored prihvatanja i skladištenja, reciklomat i vrednuje otpad i vrši upis novčanog iznosa predate ambalaže u personalizovane i nepersonalizovane eKG kartice za javni gradski prevoz.

Od ovakvog načina reciklaže koristi imaju ne samo korisnici javnog prevoza na teritoriji grada, već i korisnici telekomunikacionih usluga.

Upotrebom reciklomata nagrađuje se svako odgovorno lice sa sedam dinara po unetom ambalažnom predmetu, a iznos se automatski upisuje putem čitača na eКG kartice.

Kompanija Globaltel doo je omogućila Kragujevčanima bonus od tri gigabajta mobilnog 4G interneta za uspešno povezivanje eКG kartice i Globaltel mobilnog broja.

Iz preduzeća "Šumadija" su saopštili da je cilj postavljanja ovakve mašine u Kragujevcu ne samo poboljšanje ekološke situacije u gradu, već i da se sistemom nagrađivanja motivišu građani da na pravilan način vrše primarnu selekciju i razvrstavanje ambalažnog otpada

Kako se navodi, preduzeće "Šumadija", tehnološki partner APEX Solution Tećnology i kompanija Globaltel doo, kao sponzor, priključili su se svetskom trendu reciklaže ambalažnog otpada.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR