02. jul  2020. 15.49  | Izvor: RTV

Srbija najbolja u regionu po broju testiranih, testova ima dovoljno

BEOGRAD -

S obzirom na povećan broj pozitivnih slučajeva korona virusa, kako u našoj zemlji, tako i u celom svetu, Vlada Republike Srbije želi da još jednom obavesti javnost o važećem protokolu o testiranju kao i o situaciji sa testovima u Srbiji i regionu.

U prethodnih nedelju dana, u Republici Srbiji ukupno je testirano 50.797 građana. Crna Gora uradila je 2.493 testa, Albanija 2.779, Slovenija 6.342, dok je Hrvatska testirala 7.363 ljudi. Dakle, u Srbiji je u prethodnih 7 dana urađeno gotovo 3 puta više testova nego u ove 4 države zajedno.

Takođe, kada se u obzir uzme testiranje na 100.000 stanovnika, Srbija je ubedljivo najbolja u regionu, imajući u vidu da je u prethodnih 7 dana na 100.000 građana testirano njih 730. Iza nas su, između ostalih i članice EU poput Rumunije sa 427 testiranih, Slovenije sa 305 i Bugarske sa 269 urađenih testova na sto hiljada stanovnika protekle nedelje, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Svi izneti podaci su javno dostupni i lako proverljivi, s obzirom na to da se ažuriraju na dnevnom nivou i svi građani ih mogu pronaći na internetu.

korona, kovid, 19, testovi, testiranje, 1

Podsećaju da građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu), moraju prvo javiti u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test. Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima i dodaje da shodno trenutno važećem protokolu epidemiološki kontakti zaraženih osoba se ne testiraju. To znači da osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim zaraženima, neće biti automatski testirane dok lekari na pregledu ne utvrde da za testiranjem ima potrebe.

Još jednom, piše u saopštenju, naglašavaju da se isti princip primenjuje na teritoriji cele Republike Srbije, bez izuzetka u svakom gradu i opštini. O testiranju pacijenata odlučuju isključivo lekari na osnovu protokola o testiranju, a nikako predstavnici lokalnih vlasti, političari ili bilo ko drugi.

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut svako jutro sa svim zavodima za javno zdravlje u zemlji proverava kakve su njihove potrebe za tekući dan i dnevno ih snabdeva dodatnim testovima, ukoliko za tim ima potrebe, poručuju iz Vlade.

Vlada Republike Srbije i Krizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19 podsećaju javnost da u Srbiji na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova, kao i da se količina raspoloživih testova redovno dopunjava u skladu sa potrebama. Shodno tome, svaka priča o nedostatku testova u Srbiji ne odgovara istini.

Vlada Srbije još jednom moli sve građane da budu odgovorni prema sebi i svojim najbližima, da poštuju mere propisane od strane Kriznog štaba, redovno peru ruke i koriste dezinfekciona sredstva, koriste zaštitne maske u zatvorenim prostorima i održavaju razdaljinu. Samo zajedničkim snagama možemo da sačuvamo sopstveno zdravlje i zdravlje ljudi u našem okruženju.

 

Tagovi
Srodne vesti