Sindikat zdravstva: Kako smo od heroja postali oni kojima se preti otkazom?

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijanoj zaštiti Srbije saopštio je da, shodno pozitivnim propisima, zaposlenog nije moguće mimo njegove saglasnosti uputiti da radi u drugu zdravstvenu ustanovu koja je dalja od 50 kilometara od mesta u kome radi.
Sindikat zdravstva: Kako smo od heroja postali oni kojima se preti otkazom?
Foto: Marija Erdelji
U zahtevu, koji je upućen Ministarstvu zdravlja i Kriznom štabu za borbu protiv epidemije, navodi se da je doneti zaključak o upućivanju zdravstvenih radnika u druge zdravstvene ustanove "u suprotnosti sa konvencijama MPR-a, Ustavom Srbije, Zakonom o radu, zaključenim posebnim kolektivnim ugovorom za delatnost zdravstva i aktuelnom sudskom praksom.
 
"Sindikat razume potrebe zdravstvenog sistema u ovakvim teškim trenutcima, ali smatramo neprimerenim da se ista prevaljuje na neustavan i nezakonit način preko leđa zaposlenih u zdravstvu. Kako smo od jučerašnjih heroja postali oni kojima se preti otkazom", navodi se u saopštenju Sindikata.
 
Sindikat navodi da je "potrebno obezbediti neophodne uslove za rad zaposlenima koji dobrovoljno prihvate da budu upućeni na radne obaveze u bilo koju zdravstvenu ustanovu ili privremenu bolnicu, ukoliko je od mesta u kome zaposleni radi do mesta u koje se upućuje udaljenost veća od 50 kilometara".
 
"Neophodno je obezbediti odgovarajuću zaštitnu opremu, prevoz, hranu, smeštaj, naknadu za odvojen život, kao i da se u budžetu odvoje sredstva za isplatu stimulacija zaposlenima koji rade sa obolelima od kovida-19 na način kako je to sindikat predlagao", navodi se u saopštenju Sindikata.
  • Zebra

    02.07.2020 21:12
    Hajde da naučite. Vi niste nikad bili “heroji” države, vi ste bili i ostali heroji naroda. Dobro, svi vi koji niste primljeni preko stranke. Da ste ikad bili heroji države ne vi radili u tri smene za 300€.
  • Med. Tehn.

    02.07.2020 19:58
    Tralala
    O čemu vi pričate. Kao mi ćutali a vi se u vašim firmama vidim bunite. Partije kad osvoje vlast postave svoje koji rade šta god im se hoće ali bukvalno. Rešenje je ili u partiju ili ako imaš poštenja, dostojanstva, vredan si beži odatle. Pozdrav iz EU.
  • Maja

    02.07.2020 18:31
    ne sećam se da ste obustavili rad kada ste shvatili da je povećanje plate kratkoročno, a ne trajno, kao što je rečeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.