Dostupni linkovi

Šta stoji u krivičnoj prijavi protiv Kriznog štaba Srbije


Palata pravde u Beogradu
Palata pravde u Beogradu

U krivičnoj prijavi koju su narodna poslanica iz prethodnog saziva Skupštine Srbije Marinika Tepić i advokat Vladimir Todorić u sredu 1. jula podneli Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv više članova Kriznog štaba Srbije, traže se zatvorske kazne zbog, kako se navodi u prijavi „ugrožavanja života i zdravlja ljudi“.

Tužilaštvo bi u narednim danima trebalo da se izjasni o ovoj prijavi, odnosno da li je usvaja ili odbacuje.

Na fotografiji prijave koju je Marinika Tepić podelila na društvenoj mreži Tviter, piše da je podneta protiv Ane Brnabić, predsednice Vlade, Dr. Zlatibora Lončara ministra zdravlja, Dr. Branimira Nestorovića načelnika odeljenja za alergologiju i pulmologiju Univerzitetske dečije bolnice, Dr. Darije Kisić Tepavčić zamenice direktora Insituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, Dr. Predraga Kona sanitetskog potpukovnika Vojske Srbije i Zorana Gojkovića, pokrajinskog sekretara za zdravstvo AP Vojvodine.

U prijavi piše da su navedene osobe „davale neistinite podatake, za koje su znale da su neistinite u vezi smrtnosti i broja zaraženih lica na teritoriji Republike Srbije“, kao i da su, kako stoji, „mimo propisa svojim činjenjem i nečinjenjem dozvolili održavanje javnih događaja, sportskih priredbi u periodu od 1.06. 2020 do 30.06.2020 godine, a posebno održavanjem parlamentarnih i lokalnih izbora 21.06.2020. izazvali opasnost po život i telo ljudi usled čega je nastupila smrt više lica, svesni protivpravnosti svog dela čije su izvršenje hteli”.

Dalje se navodi da je bilo dopušteno održavanje derbija, fudbalske utakmice između klubova Partizan i Zvezda za koju se u prijavi navodi da je okupila 25.000 posmatrača, kao i održavanje teniskog turnira „Adria tour“.

„Sve navedeno je učinjeno smišljeno i planski kako bi se građani ubedili da je bezbedno izaći na izbore“, navedno je u krivičnoj prijavi.

Dodaje se da je, „usled radnji osumnjičenih“, nakon 21.06. došlo do „razbuktavanja korona virusa“ i „porasta broja preminulih i zaraženih“.

U krivičnoj prijavi stoji i da su navedeni članovi Kriznog štaba osumnjičeni da su izvršili krivično delo „Teško delo protiv opšte sigurnosti iz člana 228 stav 2 u vezi sa delom iz člana 278 stav 2 u vezi sa članom 33 i 61. Krivičnog zakonika Srbije“.

Podnosioci navode i da su lica obuhvaćena prijavom „nezakonito vodili i osnovali“ Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19“, a koji je, kako stoji u prijavi, „protivzakonito preuzeo ingerencije zakonom predviđenih tela i organa za borbu protiv zaraznih bolesti“.

Članovi Kriznog štaba se do ovog trenutka nisu oglasili povodom krivične prijave

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 osnovan je 13. marta odlukom Vlada Srbije.

Kako je tada objašenjeno u saopštenju vlade, za rukovodioce Kriznog štaba imenovani su predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković. Članovi ovog tela su direktori relevantnih instituta i klinika, kao i predstavnici drugih relevantnih tela.

U Srbiji je od prethodne nedelje povećan broj zaraženih korona virusom, a aktuelnu polemiku o istinitosti zvanično saopštenih podataka o broju novoinficiranih i preminulih, pokrenuo je tekst Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u kojem se navodi da podaci Instituta za javno zdravlje "Batut" pokazuju da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od COVID-19 umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" osudio je navode koji dovode u pitanje verodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih osoba od posledica COVID-19.

U saopštenju izdatom u četvrtak 2. jula, iz Batuta su naveli da "demantuju informacije“ koje se „senzacionalistički plasiraju u javnosti“ i za koje se tvrdi da nisu tačne.

XS
SM
MD
LG