Batut: Naši podaci su proverljivi i tačni 1Foto: N1

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ osudio je danas navode koji se pojavljuju u javnosti i dovode u pitanje verodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih od posledica kovid-19 „Ovim putem demantujemo informacije koje se senzacionalistički plasiraju u javnosti o broju inficiranih i preminulih pacijenata, jer nisu tačne“, navodi se u saopštenju.

Iz „Batuta“ poručuju da već 95 godina sarađuju sa svim relevantnim međunarodnim zdravstvenim organizacijama i zato smatraju „ovaj napad pokušajem diskreditovanja Instituta i svih drugih zdravstvenih ustanova“.

O načinu na koji se evidencija vodi upoznata je stručna javnost, a o tome su javno govorili i članovi Kriznog štaba, podsećaju iz „Batuta“.

Kako je istaknuto, veoma je opasno kada „pojedinci koji nisu medicinski stručnjaci“ daju tumačenja u pogledu klasifikacije kovid-19 pacijenata, na osnovu netačnih podataka.

„Podaci Instituta Batut su proverljivi, tačni i pre svega zasnovani na medicinskoj dokumentaciji o epidemiološkoj situaciji u Srbiji. Na osnovu prikupljenih podataka Institut Batut daje stručne preporuke u cilju kontrole epidemiološke situacije u našoj zemlji“, saopšteno je.

Navedeno je i da je stav države Srbije od prvog dana borbe protiv korona virusa „transparentno i svakodnevno informisanje javnosti o svim relevantnim podacima o epidemiji“.

Srbija ja adekvatno odgovorila izazovu globalne pandemije, smatraju u „Batutu“ i navode da to dokazuju i brojevi.

„Srbija ima najniži procenat smrtnosti u regionu i šire, obolelih 14.288, preminulih 274.

Primera radi, neke od najrazvijenijih zemalja zapadne Evrope, približne nama po broju stanovnika, imaju značajno slabije pokazatelje: u Švajcarskoj je obolelo preko 31.000 građana a preminulo oko 1.600, a u Austriji je od oko 18.000 obolelih preminulo oko 700“, navodi „Batut“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari