Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:31, 2. 7. 2020.

| Društvo

Novi protest građana koji potražuju zemljište gde "Delta" gradi tržni centar

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
delta-izgradnja4-foto-jcm
Kamen temeljac već postavljen: foto: JV/J.C.M.

Na prostoru gde je bila garaža Niš-ekspresa na Bulevaru Nemanjića “Delta” gradi tržni centar, ali grupa građana iz Niša tvrdi da je svojina nad tim zemljištem sporna, traži restituciju i navodi da su i oni i država oštećeni za 15 miliona evra. Zato i organizuju protest u petak 3. jula ispred Skupštine Grada Niša.

Nezadovoljni građani svoj protest nazivaju “okupljanje u pokretu”, pa će se posle 15-minutnog zadržavanja kod zgrade gradske uprave u ulici Nikole Pašića, uputiti pred zgradu Katastra. Posetiće i Upravu za planiranje, Državno pravobranilaštvo, Više javno tužilaštvo i Viši i Osnovni sud, a pred svakim će se, kako kažu, zadržati 15 minuta.

Predstavnik porodica Živorad Jovanović objašnjava da je zemljište posle Drugog svetskog rata oduzeto porodicama i da je zbog toga pokrenut postupak restitucije.

Zemljište se u katastru vodilo kao zemljiše u državnoj svojini, s tim što je 'Niš-ekspres' imao pravo korišćenja. Nezakonitom konverzijom u gradskoj Upravi za imovinu, to zemljište je pre izvesnog vremena u katatastru upisano kao vlasništvo Niš-ekspresa - navodi Jovanović.

On tvrdi da im je nezakonito oduzeta četvrtina od oko sedam hektara zemljišta na kojem "Delta" gradi tržni centar i da su zbog toga oštećeni za oko četiri miliona evra, dok je država oštećena za više, pa cela šteta od ove konverzije zemljišta iz državne u privatnu svojinu iznosi 15 miliona evra.

Jovanović navodi da je zakon prekršen jer dok traje postupak restitucije zemljište ne može biti otuđeno, niti dato u zalog. Kaže i da nisu bili obavešteni dok se postupak vodio pred Sekretarijatom za imovinu, da Pravobranilaštvo ništa nije preduzelo, pa je zemljište dato Niš-ekspresu i Delti "iza zatvorenih vrata”.

Službena lica u navedenim postupcima u celosti su zloupotrebila zahtev Niš-Ekspresa i pod izgovorom da je istom građ. zemljište bilo potrebno kao izgrađeno navodno za redovnu upotrebu postojećih objekata, iza zatvorenih vrata, pod oznakom hitno, uz flagrantno kršenje, odnosno derogiranje, suspendovanje imperativnih, prinudnih propisa, suspendovanje nadležnosti sudova, odnosno Ustava Republike Srbije, donosila rešenja samo i isključivo po slobosnoj oceni na osnovu “mišljenja“ , “obaveštenja“ upravnih organa pred kojima su se vodili postupci (koja nisu pravno obavezujuća), i Niš-Ekspresu protivpravno dodelila državno neizgrađeno građ. zemljište u površini od 6906,07 m2, za samo 9 evra po m2 ali NE za redovnu upotrebu izgrađenih objekata već za dalju trgovinu predmetnog građ. zemljišta kao neizgrađenog - objašnjenje je Jovanovića.

Kaže da za sve imaju dokaze i da su im povređena ustavna prava, pa zato prave novi protest. Prvi je održan 18. juna.

Podsetimo, kamen temeljac za novi Delta planet postavljen je februara ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    05:55 // 3. 7. 2020.

    Tu su trebali da otvore Kovid institut .

  • Боран Сергејевич

    01:24 // 3. 7. 2020.

    Apsolutno netačno... koliko puta bi "vlasnici" hteli da prodaju jedno isto zemljište...Ili smatraju da svaka generacija, verovatno po pravu nasledjivanja, kakvim bi ga želeli, ima pravo da ponovno proda ono što su njihovi preci već prodali... Naravno da imam uvid u dokumentaciju i da potpuno poznajem pravnu strukturu ovog zemljišta.

  • Dzamutka

    21:17 // 2. 7. 2020.

    Bice tu posla za Strazbur!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: