Nakon protesta: PA smanjuje plate desetinama hiljada zaposlenih

Palestinska uprava (PA) saopštila je da će smanjiti plate desetinama hiljada svojih zaposlenih.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2020.

13:24

Nakon protesta: PA smanjuje plate desetinama hiljada zaposlenih
Foto: Depositphotos, makarenko

To se desilo nakon što je protestna akcija protiv planova Izraela da izvrši aneksiju okupirane Zapadne obale produbila novčanu krizu.

Njenu ekonomiju već je ugrozila pandemija korona virusa, a PA, koja ima ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali na osnovu privremenog mirovnog sporazuma, prošlog meseca je odbacila primopredaju poreza koji Izrael skuplja u njeno ime, preneo je Rojters.

Transferi, oko 190 miliona dolara mesečno, čine više od polovine budžeta PA i proizilaze iz carina na uvoz koji dolaze preko izraelskih luka do Zapadne obale i Gaze.

PA je odustala od poreza nakon što je u maju proglasila bilateralne sporazume sa Izraelom ništavnim.

"Zbog odbijanja novca od poreza i opšteg pada sredstava...prihodi države su smanjeni za 80 procenata", izjavio je palestinski ministar finansija Šukri Bišara, misleći pri tom i na sredstva izgubljena tokom pandemije.

On je najavio je da će mnogima od 132.000 zaposlenih u PA plata biti smanjena za polovinu, ali da neće pasti ispod minimalne plate od 1.750 šekela (507 dolara) mesečno.

Analitičari navode da bi zdravstvena kriza i finansijski sporovi sa Izraelom mogli da dovedu PA do finansijskog kolapsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: