Grizman, Kutinjo, Dembele (©Reuters)
Grizman, Kutinjo, Dembele (©Reuters)

Pitanje za debatu - da li je Nejmar bio pola Barsine snage?

Vreme čitanja: 2min | čet. 02.07.20. | 12:04

Brazilac ima duplo bolji učinak od trojice najskupljih pojačanja zajedno...

Ko god je mislio da će Barselona lako nadomestiti Nejmarov odlazak, pokazuje se kako vreme prolazi, grdno se prevario. Zapravo, najviše su se prevarili čelnici Barse. Prošle su tri godine otkako je Brazilac prešao u Pari Sen Žermen u transferu vrednom 222.000.000 evra - od tada Katalonci su u tri prelazna roka redom kupovali Usmana Dembelea, Filipea Kutinja, Antoana Grizmana. I nikakvo iznenađenje neće biti ako kažemo da nijedan od njih trojice - nevezano na poziciji na kojoj je igrao - nije uspeo da popuni prazninu što je ostavio Nejmar. Ali kada u celu priču uključimo matematiku i dođemo do podatka da čak ni njih trojica zajedno, odnosno njihovi sabrani učinci ne mogu da se mere sa onim što je napadač PSŽ-a donosio Barsi - e onda se tek stvori prava slika i dobija uvid koliko je Barselona grešila.

Kada je odlazio za transfer-rekord bilo je onih što su tvrdili da se toliki novac jednostavno ne odbija. Nisu ni pojedini okoreli navijači previše žalili. Da bi iz utakmice u utakmicu, iz meseca u mesec, iz godine u godinu, postajalo jasno koliko zapravo Nejmar nedostaje Barseloni. Prvi je, bez ikakvih kompleksa, to pomenuo Lionel Mesi, verovatno uvidevši kako odlazak Brazilca nije uticao samo na igru, nego i na njegov lični učinak. Otuda ne treba sumnjati u one insajderske informacije kako je Leo i te kako insistirao kod uprave da pokuša da vrati Nejmara...

Izabrane vesti

Bilo kako bilo, Barsa u toj misiji nije uspela (za sada), a njena skupocena pojačanja redom su fulala. Dembele povreda za povredom, Kutinjo razočarenje pa pozajmica, Grizman spori zalet. A nakon poslednjih previranja u Kataloniji sva je prilika uskoro će etiteketa - promašaj.

Španci su izračunali kako je Barselona uz sve bonuse za ovu trojicu igrača platila (ili će tek platiti) 425.000.000 evra, što je skoro duplo više nego što je dobila za Nejmara, dok je učinak više nego duplo slabiji.

Dembele+Kutinjo+Grizman < Nejmar.

Evo kako to izgleda:

Filipe Kutinjo: 76 utakmica, 21 gol, 11 asistencija.

Antoan Grizman: 43 utakmice, 14 golova, 4 asistencije.

Usman Dembele: 74 utakmice, 19 golova, 17 asistencija.

Ukupno: 193 utakmice, 54 gola, 32 asistencije.

Nejmar: 186 utakmica, 105 golova, 77 asistencija.

I to bi bio samo individualni učinak. Kada sve to dodamo trofeje dobijamo jednu drugu dimenziju. Barselona sa Nejmarom dva puta je bila šampion Španije, tri puta osvajala je Kup Kralja, jednom Superkup Španije i što je najvažnije uzela je poslednju titulu prvaka Evrope u istoriji kluba. A potom i svetsku titulu. To je ukupno osam trofeja za četiri godine. Bez Nejmara dve titule prvaka države i po jedan Superkup i Kup Kralja.

Ponovo duplo lošije.

Neko bi sada mogao da kaže kako je Nejmar zapravo bio pola Barselonine snage...


tagovi

NejmarAntoan GrizmanUsman Dembele

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara