Finska uklonila svastiku iz amblema vazduhoplovnih snaga

Tanjug

02. 07. 2020. u 11:07

Finske vazduhoplovne snage prestale su da koriste stari amblem koji je sadržao svastiku

Финска уклонила свастику из амблема ваздухопловних снага

Foto Twitter@TeivoTeivainen

Finske vazduhoplovne snage prestale su da koriste stari amblem koji je sadržao svastiku, preneo je BBC.


Dugo vremena amblem finskih vazduhoplovnih snaga sadržao je svastiku i par krila. Međutim, svastika, simbol star nekoliko hiljada godina uobičajeno povezivan sa nacistima, sada je izbačen iz amblema.


Vazduhoplovne snage Finske koristile su simbol svastike još od svog osnivanja 1918. godine, vrlo brzo po sticanju nezavisnosti zemlje i mnogo pre nego pojave nacizma.


Plavi simbol svastike na beloj pozadini nalazio se na avionima finskih vazduhoplovnih snaga sve do 1945. godine, a ovo nije imalo za cilj da pokaže odanost nacističkoj Nemačkoj, sa kojom Finska i jeste bila u savezničkom odnosu.


Simbol je sa aviona uklonjen nakon Drugog svetskog rata, ali je i dalje bio prisutan u nekim drugim amblemima avijacije, na zastavama, ukrasima i uniformama.


Naziv geometrijskog simbola sa kracima iskrivljenim pod pravim uglom u levu i desnu stranu potiče od reči iz sanskrita koja znači blagostanje ili sreća.


Ovaj simbol se koristi već hiljadama godina u indijskoj kulturi i širom sveta, dok je na Zapadu postao popularan početkom prošlog veka. Međutim, tokom dvadesetih godina 20. veka Adolf Hitler upotrebio je svastiku kao simbol njegove Nacionalsocijalističke partije, koja je u Nemačkoj došla na vlast u narednoj deceniji.


Foto Twitter@PyykonenPetteri



Genocid Hitlerovog režima doveo je do toga da za većinu ljudi sa Zapada svastika označava nacizam i antisemitizam.


Akademik iz Finske Tivo Tevaen kaže da se u ovoj zemlji simbol svastike može naći i na zgradama koje su podignute u drugoj deceniji prošlog veka.



U Finskoj postoji ideja da je svastika jedan dekorativni znak, što u izvesnoj meri on i jeste, zaključuje Tevaen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mile

02.07.2020. 13:10

Finski jezik za razliku od skoro svih ostalih Evropskih jezika nije iz grupe Indo- Evropskih jezika . Vec cini grupu nazvanu Ugro- Finski , koji su iz podrucja Urala , tzv. uralski azijski jezici . Tako da pozivanje na Sanskrit nema nikakve veze sa Finskom, jer to sa njom nema nikakve jezicke ni kulturoloske veze ni tradicije .