Bliskoistočne zemlje dostigle su "kritičan prag"

Bliskoistočne zemlje dostigle su "kritičan prag" u odgovoru na pandemiju koronavirusa, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2020.

11:51

Bliskoistočne zemlje dostigle su
Tanjug/AP Photo/R S Iyer

Na takvo stanje se došlo nakon što su mere karantina postepeno ublažene uz otvaranje granica, dodaje se u saopštenju SZO.

Ahmed Al-Mandhari direktor SZO za region istočnog Sredozemlja izjavio je da je broj zabeleženih slučajeva zaraze korona virusom u junu bio viši nego tokom četiri prethodna meseca zajedno.

On je reko da je oko 87 odsto smrtnih slučajeva od posledica COVID-19 potvrđen u samo pet zemalja regiona - Iranu, Iraku, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Pakistanu, prenosi BBC.

Manje slučajeva zaraze koronom zabeleženo je u Siriji i Jemenu, međutim, Al-Mandhari smatra da je ovo najverovatnije posledica poteškoća u sprovođenju testiranja, lečenja i praćenja kontakata obolelih, zbog rata u ovim zemljama.

Al-Mandhari je upozorio da su zdravstveni sistemi zemlja u regionu istočnog Sredozemlja preopterećeni, da su zdravstveni radnici iscrpljeni i da je veliki broj ljudi i dalje pod rizikom, te da neuspeh u rešavanju krize izazvane pandemijom ne dolazi u obzir kao jedna od opcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: