Svijet

Za šta su Rusi glasali?

Za šta su Rusi glasali?
Foto: Tanjug/AP | Za šta su Rusi glasali?

MOSKVA - Građani Rusije pružili su na glasanju podršku izmjenama Ustava. Te izmjene dotiču se svih sfera života i treba da ojačaju rusko društvo i osiguraju funkcionalniju i savremeniju državu.

Da izmjene znače korjenitije promjene potvrdio je u svom obraćanju građanima uoči glasanja i sam predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Ne glasamo za puke izmjene izražene u jasnim pravnim normama. Glasamo za zemlju u kojoj želimo da živimo. Sa savremenim obrazovanjem i zdravstvenom zaštitom, sa pouzdanom socijalnom zaštitom građana. Sa efikasnom vlašću koja je u službi društva. Glasamo za zemlju za koju radimo i koju želimo da predamo našoj djeci i unucima", rekao je on.

Aktuelni Ustav usvojen prije više od četvrt vijeka, u uslovima teške političke krize od kada se mnogo toga promijenilo.

Za šta su glasali Rusi?

Otkako su predložene izmjene najvišeg akta zemlje, najviše pažnje u javnosti i medijima privukao je amandman koji predviđa da se ukine ograničenje broja predsjedničkih mandata, odnosno da se aktuelnom šefu države pruži mogućnost da se ponovo kandiduje na izborima.

Iza tog prijedloga stoji prva žena-kosmonaut i poslanica Dume Valentina Tereškova.

Promjene se odnose i na mehanizam formiranja Vlade, konsolidacija uloge Državnog savjeta, o čemu je detaljno govorio Putin pred saveznim parlamentom početkom godine.

"Rusija može biti i ostati Rusija samo kao suverena država. Suverenitet našeg naroda trebalo bi da bude bezuslovan. Došlo je vrijeme da se u osnovni zakon zemlje unesu neke izmjene koje direktno garantuju prioritet Ustava Rusije u našem pravnom prostoru. To znači da zahtjevi međunarodnog zakonodavstva i sporazuma, odluke međunarodnih organa mogu djelovati na teritoriji Ruske Federacije samo u mjeri koja nije u suprotnosti sa našim Ustavom i koja ne krši prava i slobode čovjeka i građanina", precizirao je tada Putin.

Uslov za predsjedničke kandidate

Druga tačka koju je Putin naveo je zahtjev da lica koja se nalaze na "funkcijama koje su strateški važne za suverenitet zemlje" (predsjednik i članovi Vlade, poslanici, senatori, sudije, šefovi regiona) nemaju strano državljanstvo ili dozvolu za boravak u drugoj državi.

"Čovjek treba da shvati da vezuje život sa Rusijom, sa našim narodom - bez ikakvih nijansi i pretpostavki", rekao je Putin.

Što se tiče funkcije predsjednika Rusije, neophodno je uvesti pravilo da šef države može da bude lice koje je stalno živjelo na teritoriji Ruske Federacije najmanje 25 godina i nikad nije imalo strano državljanstvo ili dozvolu za boravak u drugoj državi.

Uloga lokalnih vlasti

Ruski predsjednik takođe je predložio da se u Ustavu konsoliduju principi jedinstvenog sistema javne vlasti: mogućnosti lokalne samouprave treba proširiti i ojačati, potrebno je propisati pravila da minimalna plata ne može biti manja od granice siromaštva i treba uvesti redovno indeksiranje penzija.

Potrebno je kardinalno povećati ulogu gubernatora u izradi i donošenju odluka na saveznom nivou, kao i u Ustavu utvrditi uloga i status Državnog savjeta.

Izbor premijera Rusije

Prema Putinovom prijedlogu, treba povjeriti Državnoj dumi odobravanje predsjednika Vlade, a zatim po njenom podnesku, svih njegovih zamjenika i saveznih ministara. Predsjednik neće imati pravo da odbaci kandidature nadležnih zvaničnika.

"Rusija bi trebalo da ostane predsjednička republika, ali smatram da je neophodno da se obezbijedi da predsjednik imenuje sve šefove bezbjednosnih službi nakon konsultacija sa Savjetom Federacije. Sličan mehanizam se može primijeniti i na regionalne tužioce", obrazložio je predsjednik.

Putin je predložio da se Savjetu Federacije daju ovlašćenja da na prijedlog predsjednika smenjuje sudije zbog "prekršaja", kao i da se ojača uloga Ustavnog suda, tj. da mu se pruži mogućnost da, na zahtjev predsjednika, provjerava da li nacrti zakona koje su usvojili parlamenti odgovaraju osnovnom zakonu prije nego što ih predsjednik potpiše, kao i druge normativne akte.

Amandmani, između ostalog, podrazumijevaju koncepciju braka kao zajednicu muškarca i žene, pominjanje Boga u Ustavu, kao i da je ruski jezik - državni  jezik državotvornog naroda.

Takođe, amandmani uključuju i odredbu o Rusiji kao pravnoj nasljednici SSSR-a.

Izmjenama Ustava predviđeno je i da se ne dozvoli degradacija podviga naroda u Drugom svjetskom ratu.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije