Biznis
ODLUČENO! Hoće li nastavnici imati punu platu zbog odsustva zbog korone?

ODLUČENO! Hoće li nastavnici imati punu platu zbog odsustva zbog korone?

Vlada Srbije i reprezenativni sindikati u prosveti zaključili su poseban kolektivni ugovor koji se odnosi na prava zaposlenih koji su u uslovoma pandemije, zbog zaraze ili samoizolacije odsustvovali sa posla, objavljeno je u Službenom glasniku Republike Srbije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Nastavnici i profesori Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Nastavnici i profesori

Zaposleni imaju pravo na naknadu plate u visini od 100 odsto osnovne isplate za mesec u kome je privremeno odsustvovao sa posla zbog potvrđenog korona virusa ili zbog mere samoizolacije, prenosi Nova ekonomija.

Foto: Profimedia

Kolektivni ugovor sa Vladom Srbije potpisali su Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Za prvih 30 dana odsustva sa posla, isplata se vrši iz budžeta Republike Srbije, a ostatak iz sredstava obaveznog zdravstvenog oosiguranja i budžeta.

Pročitajte još

Odsustvo sa rada zaposleni dokazuju rešenjem nadležnog organa, sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova ili lekarskim doznakama.