Svijet

Finska uklonila svastiku iz amblema vazduhoplovnih snaga

Finska uklonila svastiku iz amblema vazduhoplovnih snaga
Foto: Ministarstvo odbrane Finske | Finska uklonila svastiku iz amblema vazduhoplovnih snaga

LONDON - Finske vazduhoplovne snage prestale su da koriste stari amblem koji je sadržao svastiku, prenio je BBC.

Dugo vremena amblem finskih vazduhoplovnih snaga sadržao je svastiku i par krila. Međutim, svastika, simbol star nekoliko hiljada godina uobičajeno povezivan sa nacistima, sada je izbačen iz amblema.

Vazduhoplovne snage Finske koristile su simbol svastike još od svog osnivanja 1918. godine, vrlo brzo po sticanju nezavisnosti zemlje i mnogo prije nego pojave nacizma.

Plavi simbol svastike na bijeloj pozadini nalazio se na avionima finskih vazduhoplovnih snaga sve do 1945. godine, a ovo nije imalo za cilj da pokaže odanost nacističkoj Njemačkoj, sa kojom Finska i jeste bila u savezničkom odnosu.

Simbol je sa aviona uklonjen nakon Drugog svjetskog rata, ali je i dalje bio prisutan u nekim drugim amblemima avijacije, na zastavama, ukrasima i uniformama.

Naziv geometrijskog simbola sa kracima iskrivljenim pod pravim uglom u lijevu i desnu stranu potiče od riječi iz sanskrita koja znači blagostanje ili sreća.

Ovaj simbol se koristi već hiljadama godina u indijskoj kulturi i širom svijeta, dok je na Zapadu postao popularan početkom prošlog vijeka. Međutim, tokom dvadesetih godina 20. vijeka Adolf Hitler upotrijebio je svastiku kao simbol njegove Nacionalsocijalističke partije, koja je u Njemačkoj došla na vlast u narednoj deceniji.

Genocid Hitlerovog režima doveo je do toga da za većinu ljudi sa Zapada svastika označava nacizam i antisemitizam.

Akademik iz Finske Tivo Tevaen kaže da se u ovoj zemlji simbol svastike može naći i na zgradama koje su podignute u drugoj deceniji prošlog vijeka.

U Finskoj postoji ideja da je svastika jedan dekorativni znak, što u izvjesnoj mjeri on i jeste, zaključuje Tevaen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije