Ko tebe identitetom ti njega strujomerom 1Foto: Marta Adzic

Flekin prolaz u Šapcu je prvi stradao – javile su „Podrinske“. Preko murala, koji je inače oslikao akademski slikar Đurađ Stevanović 2017. godine i koji se u osnovi sastoji od lika Miomira Grujića Fleke i poruke „Ko tebe autoritetom ti njega identitetom“, postavljeni su strujomeri. 

„Podrinske“ navode da radnici za to nisu krivi, ali da je indikativno što se to dešava u trenutku kada se SNS sprema da preuzme vlast u Šapcu, imajući u vidu da su strujomeri postavljeni baš preko Flekinog lika.

„Postavljanje strujomera preko jednog umetničkog dela zvanog mural je primitivizam i zločin koji se rečima ne može opisati. A ako se to već moralo uraditi, mogli su ti strujomeri da se postave samo pola metra dalje. Na beloj površini“, navode „Podrinske“.

U tekstu ovog medija stoji i da to što se desilo u Flekinom prolazu „nije sramota onih koji su to uradili,jer oni i ne znaju šta rade već nas koji to dozvoljavamo i ćutimo… To što niko od naprednjaka ne zna ko je Fleka i ne čudi. Ali mogli su nekog da pitaju, pišu „Podrinske“.

Podsetimo, Miomir Grujić Fleka rođen je 1954. godine u Šapcu i jedan je od osnivača Zavičajnog kluba studenata u Domu omladine.

Klub Rupa, u kome je Fleka bio programski urednik svih kulturnih sadržaja, danas nosi njegovo ime.

Tvorac je i programski direktor čuvenog kluba „Akademija“ u Beogradu.

Tokom devedesetih godina, kao autor emisije „Šišmiš“ na radiju B 92, Fleka postaje zaštitni znak beogradske andergraund scene.

Autor je multimedijalnih projekata Urbazona i Trotorok. Po njemu je snimljen kultni film „Crni bombarder“. Miomir Grujić Fleka bio je magistar slikarstva i multidisciplinarni umetnik čija je kompleksna umetnička praksa zastupljena u svim važnijim istorijama savremene umetnosti postjugoslovenskog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari