Otpor Pompeovom pozivu za produžetak embarga UN Teheranu 1Foto: EPA-EFE/LEX VAN LIESHOUT

Otpor ne samo Kine i Rusije, već i evropskih saveznika američkom državnom sekretaru Majku Pompeu koji je pozvao članice Saveta bezbednosti UN da produže embargo na oružje Iranu posle isteka u oktobru ove godine ukazuje na sve veću izolovanost i smanjenje uticaja SAD, prenosi Radio slobodna Evropa ocene svetskih medija.

Američki državni sekretar pozvao je Savet bezbednosti UN da produži embargo na oružje Iranu koji ističe za četiri meseca, ali je naišao na otpor Kine, Rusije, pa čak i evropskih saveznika koji dele zabrinutost zbog iranskih raketnih i nuklearnih aktivnosti, ističe Vašington post.

Na virtuelnom sastanku Saveta bezbednosti UN u utorak Pompeo je Iran nazvao „najsurovijim terorističkim režimom na svetu“ upozorivši da će Teheran razviti i izvoziti oružje koje će pretiti prestonicama Bliskog istoka i Evrope.

Rekao je da bi ukidanje zabrane trgovine konvencionalnim oružjem pretvorilo Iran u „neposlušnog trgovca oružjem“ za grupe poput Hamasa i Hezbolaha, kao i za podsticanje sukoba u Venecueli, Siriji i Avganistanu.

Sastanak je održan radi rasprave o izveštaju UN o embargu koji ističe kao deo nuklearnog sporazuma iz 2015. s Iranom. SAD su, napominje list, odigrale ključnu ulogu u pregovorima o sporazumu, ali se predsednik Donald Tramp povukao se iz njega 2018. i počeo ponovno da uvodi američke sankcije koje su, kao deo sporazuma, bile ukinute.

Iako SAD više nisu potpisnice sporazuma, naglašava Vašington post, Trampova administracija preti da će, koristeći pravnu rupu, tražiti ponovno uvođenje sankcija UN ako se embargo ne bude produžio. Ali, gotovo svaki ambasador izrazio je „žaljenje“ zbog američke odluke da odustane od nuklearnog sporazuma pozivajući Vašington da se suzdrži u svojim akcijama i retorici.

Pojedini analitičari smatraju da je sastanak Saveta bezbednosti UN išao na ruku Iranu koji želi da iskoristi političko razilaženje SAD i Evrope o Iranu, piše Volstrit džurnal.

Otpor Pompeovom pozivu – koji dolazi ne samo od suparnika poput Kine i Rusije, nego i od ključnih saveznika – ilustruje rastuću izolaciju i opadajući uticaj SAD, smatraju analitičari, čak i u postupanju s Iranom koji članice vide kao odmetničku državu koja destabilizuje region, ukazuje Njujork tajms.

Predstavnici Velike Britanije, Francuske i Nemačke kazali su da se nadaju da će naći način da ograniče iranski pristup oružju putem kompromisa u okviru sporazuma iz 2015, a ne akcije koju bi nametnuo Savet bezbednosti UN.

Neki su, dodaje list, zaoštrili trenutnu krizu rekavši da je Tramp prvi počeo niz provokacija i odmazdi povlačenjem iz sporazuma i izricanjem kaznenih ekonomskih sankcija.

Njujork tajms dodaje da su zvaničnici UN izneli nalaze da su rakete upotrebljene u napadu prošlog septembra na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji napravljene u Iranu, kao i oružje za iranske saveznike Huti u Jemenu koje je zaplenila američka mornarica.

Podsekretarka UN za politička pitanja Rozmeri Dikarlo kazala je da je Iran počeo da krši nuklearni sporazum prevazilazeći ograničenja za obogaćivanje uranijuma, što je potencijalni korak ka mogućnosti proizvodnje nuklearnog oružja.

Na dan kada je Evropska unija isključila SAD sa „sigurne liste“ zemalja kojima je dozvoljeno putovanje u Uniju, hladni prijem Pompea na sednici Saveta bezbednosti UN upotpunio je portret sve veće izolovanosti SAD i naglasio koliko druge zemlje imaju malo poštovanja prema Trampovoj administraciji koja se suočava s novembarskim izborima, ocenjuje Forin polisi.

Pompeo je pokušao da potvrdi jači uticaj Amerike na svetskoj sceni, ali ga je dočekao otpor prijatelja i neprijatelja u Savetu bezbednosti UN čije su članice oštro kritikovale Vašington zbog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma pre dve godine bez jasnog plana za ograničavanje nuklearnih aktivnosti Teherana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari