Biznis
STABILIZACIJA INDUSTRIJE U EVROZONI Potražnja u junu i dalje slaba

STABILIZACIJA INDUSTRIJE U EVROZONI Potražnja u junu i dalje slaba

Industrija evrozone pokazala je u junu jasne naznake stabilizacije zahvaljujući ublažavanju mera suzbijanja pandemije korona virusa, iako je veliki problem kontinuirano slaba potražnja, pokazao je u sredu izveštaj londonske kompanije Markit koji prenosi portal SEEbiz.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
celik profimedia-0311045082 Foto: Profimedia
celik profimedia-0311045082

Indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnom sektoru evrozone porastao je u junu za osam bodova u odnosu na maj, na 47,4 boda, izvestio je Markit, podigavši početnu procenu njegove vrednosti za pola boda. PMI je i dalje niži od 50 bodova, što znači da aktivnosti i dalje padaju, ali blaže nego u maju.

Foto: shutterstock

"Konačne brojke PMI-ja za jun nadovezuju se na naznake snažnog početka oporavka industrije u evrozoni paralelno podizanju privrede nakon mera blokade uvedenih zbog Covida-19", konstatuje glavni ekonomista Markita Chris Williamson.

Podaci iz junskog istraživanja signaliziraju da su aktivnosti u industriji pale samo dva odsto, u poređenju sa gotovo 30-procentnim padom na vrhuncu blokade koji su beleženi na vrhuncu blokada u aprilu, dodaje.

"Neverovatan zaokret podrazumeva vrlo snažan rast proizvodnje na mesečnom nivou u protekla dva meseca", objašnjava glavni ekonomista Markita.

Problem je kontinuirano slaba potražnja koja se ogleda u ponovljenom padu novih narudžbina, iako blažem nego u prethodnim mesecima. Među vodećim privredama obuhvaćenim istraživanjem aktivnosti su porasle u francuskoj i irskoj industriji dok su u nemačkoj i holandskoj ponovo pale.

Pročitajte još

Poslovni čelnici ponovo su optimistični u očekivanjima za sledećih 12 meseci, nadajući se da će nastavljeno ukidanje mera blokade podupreti rast potražnje i prodaje.

Uprkos dobrim vestima, proizvodnja i raspoloženje i dalje su ispod pretpandemijskih nivoa, a tvrdokorno slaba potražnja i mere održavanja distance verovatno će kočiti oporavak, upozorava Williamson.

"Fokus se sada preusmerava na pitanje mogu li poboljšanja u protekla dva meseca poslužiti kao temelj na kojem se može graditi ili će zamah nakon početnog oporavka oslabiti."