');
Najnovije vesti
Vesti Svet
EK predstavila nacrt pregovarčkih okvira za Albaniju i Severnu Makedoniju

EK predstavila nacrt pregovarčkih okvira za Albaniju i Severnu Makedoniju

Evropska komisija predstavila je Savetu EU nacrt pregovaračkih okvira za Albaniju i Severnu Makedoniju koji obuhvataju smernice i principe za buduće pregovore o prošširenju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Evropska komisija u Briselu Foto: Olivier Hoslet / EPA;
Evropska komisija u Briselu

Komesar za prošširenje Oliver Varhelji kažže da je u pitanu jošš jedan važžan korak na putu Albanije i Severne Makedonije ka EU.

Oliver Varhelji
Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Oliver Varhelji

"Našši predlozi zasnovani su na revidiranoj metodologiji prošširenja koju smo predstavili u februaru, kako bi proces pristupanja učinili kredibilnijim, dinamičnijim, predvidljivijim i uz jače političko upravljanje”, navodi Varhelji.

Komesar za prošširenje očekuje da razgovori sa zemljama članicama o pregovaračkim okvirima za Albaniju i Severnu Makedoniju počnu ššto pre i nada se skorom održžavanju prvih međuvladinih konferencije sa dvema zemljama.

"Njihova budućnost je u Evropskoj uniji i uveren sam da će nastaviti da ispunjavaju reforme na evropskom putu, kao što su činile i do sada“, istakao je Varhelji.

Pročitajte još

Nemačka kao predsedavajuća Savetom EU kažže da će učiti ”što je moguće” da bi se do kraja godine napravili pozitivni pomaci za Tiranu i Skoplje.

Visoki nemački zvaničnik u Briselu je izjavio da ne možže da obeća da će do održžavanja prvih međuvladnih konfrencija sa Albanijom i Severnom Makedonijom doći tokom nemačkog predsedvanja.

Zvanični Berlin ukazuje na važžnost koju će nastavak reformi i jačanja vladavine prava imati na svaki sledeći korak na putu evrointegracija zemlja Zapadnog Balkana.