Najnovije vesti
Vesti Društvo
Za 7 dana brojka obolelih uvećana TROSTRUKO: Zlatiborski okrug beleži DRAMATIČAN RAST broja zaraženih

Za 7 dana brojka obolelih uvećana TROSTRUKO: Zlatiborski okrug beleži DRAMATIČAN RAST broja zaraženih

Najnoviji izveštaj Zavoda za javno zdravlje Užice pokazuje da se korona virus u Užicu ne smiruje, ali i da neke druguge opštine Zlatiborskog okruga postaju žarišta epidemije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Sve više Užičana nosi maske i na otvorenom Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija
Sve više Užičana nosi maske i na otvorenom

Sa novih 65 slučajeva broj zaraženih u najvećem okrugu Srbije popeo se na 494, s tim što je u saldu obolelih danas duplo više građana nego istog dana prethodne sedmice do kada je, računajući period od 15. marta, bilo 242 pozitivnih na koronu.

Kako je „Blicu“ objašeno u Zavodu za javno zdravlje, današnji broj potvrđenih slučajeva proističe iz 263 testova čiji rezultati su se čekali nekoliko dana.

Posle jučerašnjih 27, u Užicu je danas prijavljeno 26 novozaraženih korona virusom, čime se broj obolelih od proglašenja epidemije popeo na 220. Ako se ukupni bilans uporedi sa prošlom sredom, do kada je bilo registrovano 80 slučajeva, dođe se do računice da je za sedam dana brojka obolelih uvećana bezmalo trostruko.

Pročitajte još

U Užicu je od juče na snazi set mera protiv suzbijanja korona virusa u koje su, između ostalog precizirale i obavezu nošenja maski u zatvorenom prostoru, javnom i taksi prevozu i na pijacama.

Ne samo da ogroman broj Užičana nosi maske tamo gde su obavezne, nego je i sve veći broj onih koji ovu vrstu zaštite imaju i na otvorenom prostoru.

Čeka se vanredna situacija

Podsetimo, Štab za vanredne situacije grada Užica prekjuče je ovlastio gradonačelnika Tihomira Petkovića da uvede vanrednu situaciju, ali do sada to nije učinjeno.

Kako je rečeno, čekaju se preporuke republičkog Štaba za vanredne situacije, ali je i objašnjeno da uvođenje vanredne situacije ne bi građanima donelo ništa što do sada nije primenjeno setom mera.

Raste broj zaraženih i Požegi, Čajtini, Sjenici...

U dnevnim izveštajima užičkog Zavoda za javno zdravlje danima nije bilo novoobolelih iz Požege, sve do juče kada je prijavljno 11 novih slučajeva korona virusa. Prema danas pristiglim testovima u Požegi je još sedam zaraženih.

Požega je na današnji dan prošle nedelje imala 21 zaraženog, a danas više nego duplo – 48. Sa novih 11 slučajeva broj zaraženih u Čajetini se popeo na 43, što je trostruko više u odnosnu na 14 ukupno obolelih do prošle srede.

Jedanaest novozaraženih je iz Sjenice koja sada ima isti broj slučajeva kao i Čajetina – 43 – s tim što je za nedelju dana broj obolelih skoro pa dupliran. U Novoj Varoši prijavljena su tri nova slučaja, u Bajinoj Bašti, Kosjeriću i Priboju po dva, a u Prijepolju jedan.