GRAĐANI SRBIJE U EU SLOBODNO BEZ TESTA I KARANTINA: Otvorene granice za 14 zemalja
Foto: Shutterstock

Zeleno svetlo

GRAĐANI SRBIJE U EU SLOBODNO BEZ TESTA I KARANTINA: Otvorene granice za 14 zemalja

Politika -

Savet Evropske unije usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica za 14 zemalja, među kojima je i naša zemlja

Građani Srbije od danas mogu nesmetano da putuju u države članice EU, nakon što je Savet Evropske unije usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica za 14 zemalja, među kojima je i Srbija.

U Briselu naglašavaju da će lista zemalja za ulazak u šengensku zonu biti ažurirana na svake dve nedelje, kao i da SZO beleži znatan porast broja zaraženih u najmanje 11 zemlja u Evropi, među kojima nema Srbije.

- Preporuke se temelje na procenama epidemiološke situacije, što će se činiti svake dve nedelje, a u slučaju pogoršanja situacije primenjuje se postupak "brzog odlučivanja" - navodi se u saopštenju Saveta EU.

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana bude "blizu ili ispod proseka EU" na dan 15. juna, kad je prosečan broj novozaraženih u EU bio 16. Takođe, traži se stabilan ili opadajući trend novozaraženih, a treći kriterijum je ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju, uključujući testiranje, praćenje kontakata, izveštavanje, kao i pouzdanost podataka.

foto: Shutterstock

Češka takođe danas otvara granice za građane osam zemalja, a na spisku su Srbija i Crna Gora, i to kao jedine zemlje čijim se građanima neće tražiti test, karantin i dalja ograničenja. Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček objasnio je da sa ostalih šest zemalja nije postignut uzajamni dogovor.

- U slučaju Crne Gore i Srbije mogućnost putovanja je recipročna, bez testova i daljih uslova. Kod ostalih šest zemalja nije ispunjen uslov reciprociteta, ulazak Čeha u njih je uglavnom ograničen. Želimo da motivišemo te zemlje da počnu da se ponašaju prema nama isto i omoguće nam putovanja bez uslovljavanja - istakao je Petšiček.

Na listi EU, uz Srbiju i Crnu Goru našli su se Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj, delimično i Kina, ali samo ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.

Kurir.rs/M. V.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track