Dostupni linkovi

Otvaranje granice sa BiH pred izbore u Hrvatskoj


Za državljane EU i državljane trećih zemalja sa dugotrajnim boravkom u EU ne vrijede nikakva ograničenja
Za državljane EU i državljane trećih zemalja sa dugotrajnim boravkom u EU ne vrijede nikakva ograničenja

Hrvatska ukida obavezu četrnaestodnevne samoizolacije za osobe koje ulaze u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, ako dolaze među ostalim i "iz turističkih ili drugih poslovnih razloga", odnosno ako imaju uplaćen turistički aranžman.

Na koga se sve to ukidanje odnosi, pojasnio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović.

"Na putnike u tranzitu, na osobe koje putuju iz turističkih ili drugih osobnih razloga, osobe koji putuju zbog školovanja, prekogranične radnike, prijevoznike roba“, pobrojao je Božinović.

Za državljane Europske unije i državljane trećih zemalja sa dugotrajnim boravkom u EU ne vrijede nikakva ograničenja, osim obaveze pridržavanja epidemioloških mjera.

Ograničenja su ukinuta i za hrvatske državljane koji ulaze u Hrvatsku iz neke od ove četiri zemlje, jer - kako je pojasnio Božinović - "hrvatski državljani su i državljani EU".

Za osobe koje su ušle iz smjera ove četiri zemlje i određena im je samoizolacija, ukida se mjera samoizolacije.

Hrvatska je 24. lipnja uvela obaveznu četrnaestodnevnu samoizolaciju za sve osobe koje u Hrvatsku ulaze iz smjera Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova. Očekuje se odluka EU o slobodnom ulasku državljana petnaestak "trećih zemalja" na područje EU, među kojima su i Crna Gora i Srbija.

Ulazak iz Bosne i Hercegovine

Božinović je ranije tokom dana pojasnio medijima zašto će Hrvatska - povrh europske odluke da se liberalizira ulaz iz Crne Gore i Srbije - na svoju ruku liberalizirati ulazak i iz Bosne i Hercegovine:

"Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije s kojom se otvaramo i osam unosa iz BiH gdje bismo trebali držati zatvorene granice,“ kazao je Božinović.

Međutim, ovu odluku o ukidanju samoizolacije koja će na Jadran dovesti desetke tisuća turista iz Bosne i Hercegovine već su unaprijed kritizirali oporbeni čelnici, koji tvrde da to HDZ-ova vlada radi isključivo da bi HDZ mogao dovesti svoje birača iz BiH da glasaju u Hrvatskoj, i da će to naškoditi turističkoj sezoni. Lider socijaldemokrata Davor Bernardić u sučeljavanju sa liderom HDZ-a Andrejem Plenkovićem 29, lipnja na RTL televiziji je kazao:

"Otvorili ste se prema Bosni i Hercegovini – a vidite gdje je Bosna i Hercegovina – u vrhu europskih zemalja po broju novozaraženih slučajeva. Zbog izbora, zbog toga da bi vaši glasači mogli doći iz BiH na birališta, ugrozili ste kompletnu turističku sezonu. Ja sasvim sigurno ne bih otvorio granice s BiH,“ kazao je Bernardić.

Sporne prijave prebivališta

U kratkotrajnoj vladi HDZ-a i Mosta premijera Tihomira Oreškovića Vlaho Orepić bio je ministar unutarnjih poslova, koji je izazvao žestoke reakcije čišćenjem biračkih popisa od osoba koje imaju lažno prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, a u stvari žive u nekoj od susjednih zemalja. Za RSE on kaže kako posao nije dovršio, i kako oporbene primjedbe nisu bez utemeljenja.

"HDZ je otvaranjem ove granice priznao da rezultati izbornih procesa u Republici Hrvatskoj ovise o ljudima koji ne žive u Republici Hrvatskoj,“ kaže Orepić.

Orepić na izbore 5. srpnja izlazi kao kandidat HSS-a u prvoj izbornoj jedinici, u sklopu Restart koalicije koju predvodi SDP.

Hrvatski državljani sa prebivalištem izvan Hrvatske biraju do tri zastupnika u 11. izbornoj jedinici. Međutim u niz navrata mediji su upozoravali da je jedan broj osoba sa bh. i hrvatskim državljanstvom koji žive u BiH radi socijalnih i zdravstvenih pogodnosti prijavljen i u Hrvatskoj, a da onda za parlamentarne izbore dolaze u mjesta u Hrvatskoj gdje su prijavljeni – obično nedaleko granice sa BiH – i tamo glasaju za zastupnike u teritorijalnim izbornim jedinicama.

Na predsjedničkim izborima 2019/2020 birača sa prebivalištem izvan Hrvatske bilo je 52.373. Na parlamentarnim izborima 2016. godine bilo ih je 21.223. Koliko ih je bilo koji žive u BiH, ali imaju prijavljeno prebivalište i u Hrvatskoj, i potencijalno mogu glasati u Hrvatskoj – postoje samo procjene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG