Izložba završnih radova studenata Master akademskih studija Departmana za primenjene umetnosti, pod nazivom Master 2020, biće otvorena u Galeriji Sinagoga, u sredu, 1. jula 2020. godine, u 19 sati. Svi zainteresovani će zložbu moći da posete do 7. jula 2020. godine.

Svoje radove izlažu studenti: Aleksandra Stojanović, Anastasija Kocić, Nataša Kostić, Nadica Kostić, Nevena tojanović i Dušan Stojković pod mentorstvom red. prof. mr Slavice Dragosavac i van. prof. Anite Milić.

Galerija je otvorena od utorka do petka od 10 do 16 sati, a vikendom od 10 do 15 sati. Ponedelјkom je zatvorena za posetioce.

“Kroz vizuelnu komunikaciju dizajneri doprinose i odražavaju društveni i kulturni identitet čovečanstva. Za njih je korisno da istraže uticaj koji poseduju i da se zapitaju koju poruku njihov trenutni rad prenosi svetu. Oni imaju sposobnost da oblikuju i stvaraju naše okruženje i utiču na društvenu svest. Dizajneri su u suštini kreatori iskustava. Oni su odgovorni za realizaciju svojih ideja i način na koji se te realizovane ideje koriste. Kratak pregled radova studenata Master akademskih studija sa Departmana za primenjene umetnosti, Fakulteta umetnosti u Nišu, ovo potvrđuje”, kaže doc. mr Sanja Dević.

Društvena odgovornost za humaniji svet

Društvena odgovornost Aleksandre Stojanović kroz temu Plakat(izam) hiperbolično prikazuje aktuelne
probleme civilizacije. Njen cilj je da isprovocira posmatrače u pravcu razmišlјanja edukacije za bolјe i pravednije društvo.

umetnosti

Foto – Fakultet umetnosti Niš

Tema Anastasije Kocić bazira se na pokušaju razumevanja egzistencije i stvarnosti, ali i pronalaženja osnovnih vrednosti u životu. Projekat u osnovi ima za cilј pronalaženje odgovarajućeg vizuelnog jezika koji bi promovisao smisao i cilјeve svake jedinke, jedne jedine na planeti i ukazao na poteškoće koji “1“ ima na svom putu borbe za svoja prava i opstanak.

Nataša Kostić japanskom tehnikom suminagashi, kroz geometrizaciju prostora, tehniku kolaža i teksturama fraktala prikazuje najpoznatije delove i znamenosti grada Niša. Nataša teži da kroz energetski crtež prikaže svoju podsvesnu stranu, kako bi naglasila da ne mislimo o onome što vidimo, već o tome šta je bilo potrebno da to nešto nastane.

Nadica Kostić pronalazi pozitivne osobine anksiozne dispozicije i transformiše probleme u konkretna grafička rešenja. Nјen cilј, pored pružanja osnovnih informacija o anksioznosti, je ujedno i ukazivanje na mogućnost kreativnih rešavanja problema koje usled nje nastaju.

Nevene Stojanović nastoji da ukaže na devijantno i agresivno ponašanje današnje omladine, a Dušan Stojković u svet bajki uvodi novine u izražavanju krozkaraktere u vidu piktograma. Njegov cilj je da podstakne razvoj percepcije i kreativnost kod dece.

“Možemo zaklјučiti da ova izložba predstavlјa refleksiju i presek rada interpretiranog u različitim temama
mladih dizajnera koji su… Više nego ikad, spremni da pomeraju granice ustalјenih šablonskih prikaza. Snaga same poruke njihovog rada svedoči o promišlјenim individualcima kojima je društvena dgovornost, kao i opšta medijska i digitalna pismenost na prvom mestu… A svakako potkovana pravom kreativnošću i kritičkim mišlјenjem. Verujem da će iskustva koja budu stvarali, u evolutivnom smislu, uticati afirmativno na oblikovanje našeg okruženja. Poželimo im sreću na tom putovanju”, zaključuje doc. mr Sanja Dević.