Ministarstvo: Nije bilo propusta u lečenju doktora Lazića

D. ALIHODžIĆ

30. 06. 2020. u 11:27

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Kliničkom centru Niš izvršen vanredni inspekcijski nadzor po prijavi ćerke doktora Miodraga Lazića

Министарство: Није било пропуста у лечењу доктора Лазића

Foto: Privatna arhiva

DAN nakon što je javnost Srbije saznala da je dr Nina Vujošević, ćerka čuvenog hirurga Miodraga Lazića (65), preminulog od posledica virusa korona, još 28. maja podnela prijavu Zdravstvenoj inspekciji zbog nesavesnog lečenja njenog oca, oglasilo se i Ministarstvo zdravlja. U utorak su saopštili da je u Kliničkom centru Niš izvršen vanredni inspekcijski nadzor po prijavi ćerke doktora Lazića i da komisija smatra da u slučaju njegovog lečenja nije bilo propusta.

- Kliničkom centru je naloženo da organizuje i izvrši vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika koji su učestvovali u lečenju dr Miodraga Lazića, preminulog u Kliničkom centru u Nišu od posledica virusa korona. Provera je izvršena i komisija smatra da u slučaju lečenja doktora Lazića nije bilo propusta - navodi se u odgovoru Ministarstva zdravlja.

BROJNE OPTUŽBE DOKTOR Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila od posledica virusa korona, i to samo mesec dana pre penzionisanja. Za njegovo lečenje obezbeđen je čak i jedan eksperimentalni antiviralni lek, ali mu to nije pomoglo jer navodno delovanje leka nije nadgledao infektolog, pa je i to jedan od navode prijave. U prijavi se navodi i da "medicinska dokumentacija nije u skladu sa tokom bolesti i načinom lečenja, što ostavlja sumnju da se radi o falsifikovanju činjenica radi prikrivanja grešaka i nemara u lečenju".

Osim toga, kako je saopšteno, Ministarstvo zdravlja je naložilo je i vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada, koju će obaviti stručnjaci koji nisu povezani sa niškim KC.

Posle saopštenja Ministarstva, u ime porodice preminulog doktora, oglasila se njegova sestra dr Ljiljana Lazić. Navela je da oni neće odustati od istine bez obzira na to koliko vremena, živaca i para bude koštala ta borba.

- Nismo očekivali drugačiji ishod, zato što praktično kontrolišu sami sebe - kaže Ljiljana Lazić. - Srećom, postoje sudovi i tužilaštva u ovoj zemlji, ali i van nje, tako da nećemo odustati od istine. Javio nam se veliki broj kolega van Niša, spremnih da svedoče. Nama je kao porodici velika uteha što naše kolege znaju istinu i žele da pričaju o tome. Ima ona izreka da je pravda spora, ali uvek na kraju dostižna.

Nina Vujošević, ćerka preminulog dr Miodraga Lazića, legendarnog ratnog hirurga i direktora Urgentnog centra u Nišu, u prijavi je navela niz propusta koji, po mišljenju porodice, ukazuju na to da nije imao adekvatnu terapiju, kao i da njegovi najbliži u nekim fazama lečenja nisu imali uvid u njegovo stanje. Ona je u prijavi priložila i materijalne dokaze, fotografije i prepiske njenog oca sa kolegama prof. dr R. J. i dr D. Lj., koji su bili zaduženi za njegovo lečenje i koje direktno i optužuje za nesavesno lečenje.







Pratite nas i putem iOS i android aplikacije