Tači posle razgovora sa Ramom izjavio: Ukoliko potvrde optužnicu, podnosim ostavku

Novosti Online

29. 06. 2020. u 20:18

Nekadašnji politički lider OVK i šef njegove tajne policije Kadri Veselji terete za ubistvo 100 osoba, kao i za niz drugih nedela

Тачи после разговора са Рамом изјавио: Уколико потврде оптужницу, подносим оставку

Foto: Printskrin

KOSOVSKI predsednik Haši Tači rekao je da će podneti ostavku ukoliko Specijalni sud za zločine OVK potvrdi optužnicu, čiji je nacrt načinilo tužilaštvo tog suda.

"Sledećih dana, konsultovaću se sa političkim liderima oko narednih koraka.

Uveravam vas još jednom, neću se suočavati sa pravdom iz ove kancelarije. Ukoliko optužnica bude potvrđena, odmah ću podneti ostavku", rekao je Tači.

Tači je pred medije izašao sa nekoliko dana zakašnjenja i posle razgovora sa albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je optužnice protiv čelnika Demokratske partije Kosova nazvao "delom šireg plana napada na Kosovo i Albance".

Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova predalo je veću ovog tribunala predlog optužnice, kojim se nekadašnji politički lider OVK Hašim Tači i šef njegove tajne policije Kadri Veselji terete za ubistvo 100 osoba, kao i za niz drugih nedela.

Iako detalji ove optužnice nisu obelodanjeni, još krajem 2017. godine bilo je jasno da je tužilaštvo novog suda sa sedištem u Hagu pokrenulo istragu protiv političkog lidera OVK i komandanta tajne policije, ali bez objavljivanja bilo kakvih detalja te istrage.

Istraga protiv Veseljija se vodila zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a, obaveštajne službe OVK, a imena dvojice lidera OVK pojavila su se u kontekstu mogućeg podizanja optužnica pošto je Tači pokrenuo ozbiljnu političku inicijativu usmerenu ka ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK.

(RTS)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

"ČOVID-19"

29.06.2020. 20:53

Niste trebali ni biti tu gde ste. Nema više podrške, došli novi ljudi. Svaki čovek mora da odgovara za ono što je nezakonito radio.

Mama

29.06.2020. 21:06

Ma ljudi Siptari i Ameri misle da mi ne kapiramo njihove zezalice!Ali ratni zlocin ne zastareva.Doci ce i djavo po svoje! (ako vec pravda nece).

Crni Dzic

29.06.2020. 22:01

Kvazi frankenstajn drzava sa ratnim zlocincima i ubicama u vladi, i oni da pregovaraju sa legitimnim predstavnicima drzave Srbije, ja bih ih samo ignorisao.

Sve Je Jasno

29.06.2020. 22:45

Farsa od suđenja gde se optužnica neće dokazati i gde će svi biti oslobođeni pa će se trijumfalno vratiti na Kosovo i Metohiju.Neće nato da osudi svoju pešadiju.Živi bili pa videli.

Misha

30.06.2020. 08:21

Pa moras da se pakujes, covece. Kako to iz kancelarije sa svim obavezama. Mora da se oslobodi malo kalendar da se spakuju gace i carape. :D

Vatro Marx

30.06.2020. 15:11

U nadi da ce ovi teroristi biti osudjeni dozivotne robije. Ima njih koje treba uhspsiti i privrsti ped pravdu, i takodje osuditi naj stroziju ksznu.