Šta je uzrok nižeg "virusnog opterećenja"?

Na osnovu analize 200 briseva čija je jedna polovina uzeta od pacijenata lečenih u aprilu, a druga u maju, istraživači su zaključili da su simptomi kod prve grupe pacijenata bili teži i da je ona u većem procentu iziskivala hospitalizaciju i intenzivnu negu.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.06.2020.

17:27

Šta je uzrok nižeg
Foto: Depositphotos/Crevis

Studija malog obima koju su italijanski istraživači sproveli u jednoj bolnici u Milanu pokazuje da je kod pacijenata koji su na koronavirus testirani u maju pronađena manja količina virusnih čestica u odnosu na one koji su testirani mesec dana ranije. U teorije koje su istraživači ponudili kao objašnjenje za niži stepen takozvanog virusnog opterećenja ubraja se i ona prema kojoj je izloženost pacijenata virusu možda smanjena merama izolacije, ali studija ne sadrži dokaze kojima bi ta teza bila potkrepljena.

Kako navodi Rojters, virusno opterećenje bilo je slično i kod muškaraca i kod žena, ali izraženije kod pacijenata starosti 60 godina i iznad, kao i kod onih sa teškim oblicima Kovid-19, a iako je teoretski moguće da je došlo do mutacije virusa, molekularni podaci ne sadrže dokaz o tome. U ostala moguća objašnjenja nižeg virusnog opterećenja u maju ubrajaju se masovnije sprovođenje društvenog distanciranja i drugih preventivnih, kao i higijenskih mera, više temperature vazduha i niži stepen atmosferskog zagađenja, tvrde autori studije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: